close
close

5 Mart 2021

1792

Bu yazımızda neler var?

Bu yazımızda, 2 aylık bebek neden kaka yapmaz? 2 aylık bebeklerde kabızlık neden olur? Bebek kaka yapmadığında neler yapılır? Bebeklerde kabızlık nasıl önlenir? vb. gibi konularda bilgi sahibi olacaksınız. Eğer hazırsanız 2 aylık bebek kaka yapmıyor başlıklı yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

2 Aylık Bebek Kaka Yapmıyor

2 Aylık Bebek Kaka Yapmıyor

Bebekler doğdukları andan itibaren anne ve babalarının en zayıf noktalarından biri haline gelir. Bunun getirisi ile de bebeklerini ilgilendiren en ufak bir sorun tüm ebeveynleri oldukça rahatsız eder ve telaş içine sokar. Bu tür sorunlardan en fazla görülenlerden biri de 1-6 ay arası bebeklerde kaka yapamama durumudur. Bu sorunun ailelerde en yoğun rastlanan sorun olması ile beraber ebeveynleri de en çok korkutan olaylardandır.

Bebeklerde Kaka Yapmama Durumu Neden Olur?

Öncelikle bilmeniz gereken en önemli şeylerden biri kakasını yapamayan bebeklerin her zaman kabızlık durumu yaşamamaktadır. Kabızlık rahatsızlığı yaşayan bebekler kaka yapamama durumu değil, sert kaka yapma gibi bir durum yaşarlar. Yani bebeklerde kabızlık, keçi dışkısına benzer sert dışkı olarak tanımlanır. Bu durum ise kabızlığın aksine, bazı yerlerde yalancı kabızlık olarak bilinmektedir. Peki bebeklerde kaka yapmama durumu neden olur sorusunun cevabı nedir?

Kaka yapmama en fazla yeni doğan bebeklerde görülen bir rahatsızlık olmasına rağmen, 6 aya kadar bebeklerde de görülebilir. 2 Aylık Bebek Kaka Yapmıyor ise sorunun temellerine bakmak  gerekir.  Anne sütü ile beslenen bebeklerde bu sorun sıklıkla ortaya çıkar. Anne sütünün içerisinde lif olmadığından dolayı, anne sütü ile beslenen bebeklerde bağırsak hareketlerinin gecikmesi gibi durunlar olası durumlardandır. Yaşanan bu bağırsak ve sindirim sistemindeki gecikmelere bağlı olarak bebeklerin dışkı miktarı da değişmektedir. Bir diğer sebep olarak da bebeğin karın kaslarının henüz gelişmemiş olması ve sürekli yatıyor pozisyonunda olması söylenebilir.

Genellikle bebeklerdeki bu rahatsızlık ilk bir kaç gün için normal karşılanmaktadır. Ama eğer ki bebeğiniz günlerdir kaka yapmama gibi bir durum yaşıyorsa, sebebini en iyi şekilde anlamak ve herhangi bir rahatsızlığın olup olmadığı belirlemek için çocuk doktorunuza başvurmanız en iyi çözüm yollarından biri olacaktır. Bununla beraber bebek kakasının miktarı, görünümü ve renginin hangi koşullar altında normal ya da sorunlu olduğunu bilmeniz de önemli olacaktır.

Bebeklerin Dışkılama Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Ebeveynlerin bebek bakımı ile ilgili öğrendiği ilk şey, bebeğin dışkı özelliklerinin ve dışkı miktarının bebeğin genel sağlığını açıklayabileceğidir. Bu nedenle özellikle erken dönemlerde bebeğin bezini dikkatlice kontrol etmek ve dışkıda kan veya mukus olup olmadığını görmek için dışkı rengine bakmak önemlidir. Bir bebekte bağırsak hareketinin gecikmesi başlı başına bir keder nedeni olsa da, bebeğinizin dışkılama düzenini bilir ve doktorunuzda gerekli muayeneleri yaptırırsanız, bebeğinizin olası rahatsızlığını kısa sürede ortadan kaldırabilirsiniz.

Her bebeğin dışkılaması için geçen süre bebekten bebeğe göre değişmektedir. Bir bebeğin dışkılama düzeni bazen günde 5-6 defa, bazen 8-10 defa sürebilmektedir. Ancak tüm bunlara rağmen bir bebeğin 4 ve ya 5 gün boyunca kaka yapmaması normal sayılabiliyor. Bebeklerin kaka yapmaları çoğunlukla anne sütünü içerken ya da içtikten hemen sonra başverir. Bu dışkı miktarı da anne sütünün verimliliği ile doğru orantılı olacaktır. Bu nedenle bebeklerin bir süre kaka yapmaması ya da kakalarının fazla sulu olması aslında ebeveynlerin her zaman endişelenmeleri gereken bir durum sayılmaz.

Bebeğin Kaka Yapmama Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Bazen bebeklerde makatın iç kas sinirleri yeterince gevşeyemez ve bu da sonucunda bebeklerde kaka sorunlarına neden olabilir. Böyle durumlarda düzenli olarak kabızlık fitilleri kullanımı uygun görülmez. Çünkü böyle sürekli bir kullanım sonucu bebeklerin kaka yapmayı öğrenmesi engellenir. Ayrıca da, ilerleyen zamanlarda bebeğin bağırsaklarının disfonksiyonuna yol açabilir. Ebeveynlerin en sık kullandığı bir başka yöntem olan bebeğe zeytinyağı içirilmesi, dışkılaması için pamuklu çubuk ve sabun kullanmaması da önerilen yöntemlerden değildir.

Bebeğinizin bir süredir kaka yapmaması durumunda ilk önce bunun normal olduğunu ve çoğu bebekte görülebildiğini kendinize hatırlatmanız, bundan sonra bebeğinizin bağırsaklarını harekete geçirmek için bazı çeşitli rahatlama tedavileri yapabilirsiniz. Bebeğinize onu yormadan yapacağınız yatıştırıcı bir bebek masajı, gazının rahat bir şekilde boşaltılmasını sağlayabilir ve bebeği oldukça rahatlatabilir.

  • Bebeğinizin bağırsaklarını harekete geçirmek ve onu rahatlatmak için, karnını avuç içiniz ile yarım daireler şeklinde hafifçe ovabilirsiniz. Bu uygulamayı yaparken bebek yağının yardımı ile masaj yapmak bebeğinizi gevşetecektir.
  • Bebeğinizin bacaklarını kavrayın ve ardından yavaşça kendinize doğru çekin. Sonrasında ayaklarını bebeğin karnına doğru hareket ettirin. Bu rahatlatıcı eylemi 2-3 saniye bekleterek tekrarlayın.
  • Bebeğinizin ellerinizin sıcaklığını hissetmesine izin verin. Elinizi bebeğinizin göğsünde ve ara sıra koltuk altından geçirerek nazikçe hareket ettirin

Ayrıca bu rahatlatma tekniklerini bebeğinizi yüzüstü yatırarak sırtına ve omuzlarına da bebek yağı ile yavaş yavaş uygulayabilirsiniz.

Elbette bebeğini uzun süredir kaka yapmaması durumunda sadece bu teknikleri uygulayarak yetinmek de doğru olmayacaktır. Bebeğinizi sürekli kontrol etmeli  ve bazı olası durumlarda bebeğinizi mutlaka doktorunuza götürmelisiniz:

  • Bebek kaka yapmaya başlar, ama bu sefer dışkılama sayısında gözle görülür bir artış olursa
  • Bebekte dışkılama zorluğu çok uzun süre devam ederse
  • Önerilen bu uygulamalar sayesinde kaka yapmama durumunda bir değişiklik olmazsa
  • Bebekte uzun zaman dışkılamama ile beraber gaz çıkarma sorunu yaşanırsa
  • Kusma ya da şiddetli ağlama durumları gözlemlenirse

Genellikle yeni doğan bebeklerde kaka yapamama sıkca görülen, buna rağmen 6 aya kadar bebeklerde de yaşanan kaka yapamama durumu düşünüldüğü ve hissettirdiği kadar korkutucu bir olay olmayıp, ebeveynlerin bebeklerini dikkatle takip etmeleri, gerekli olan şeyleri yaptmaları ve her ihtimale karşı çocuk doktoruna danışmaları sonucu rahatlıkla düzeltilebilir.