Bu yazımızda neler var?
Bu yazımızda, 10 aylık bebek boy kilo nasıl olmalıdır? 10 aylık bebek kilosu kaç olmalıdır? 10 aylık bebek boyu kaç olmalıdır? 10 aylık bebek neler yapabilir? 10 aylık bebeğin uyku düzeni nasıl olmalıdır? 10 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalıdır? vb. gibi birçok konuda bilgi sahibi olacaksınız. Eğer hazırsanız 10 aylık bebek gelişimi okumaya başlayabilirsiniz.

10 Aylık Bebek Gelişimi
Fiziksel olarak bir önceki aydan çok farklı olmayan bebeğiniz bu ayda aniden çok hızlı bir şekilde emekleyerek size sürprizler yapabilir. Bir yerlerden tutunarak yürüyebilse de almak istediği şeye ya da gitmek istediği yere daha çabuk ulaşmak için hızla emekler. Bebeğinize nasıl emeklemeyi öğreteceğinizi bilmiyorsanız bebeklerde emekleme eğitimi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Daha önce öğrendiği her şeyi ve tüm becerilerini göstermekten oldukça hoşlanan 10 aylık bebek artık insanları uzaktan tanıyabilir hale gelir.
Bir şeyleri fırlatamasalar da bilerek yere düşürmek onlara büyük keyif verecektir.
10 aylık bebek boy kilo hesaplamalarına göre ortalama olarak 10 aylık kız bebek kilosu 9 kg, 10 aylık erkek bebek kilosu ise 9.5 kg civarındadır. 10 aylık bebek kız bebek boyu ortalama 71.5 cm iken 10 aylık erkek bebek boyu 73.5 cm olarak belirtilmektedir.
Artık daha kolay adapte olan bebeğiniz dinlemekten hoşlanır, kendi adını bilir, bildiği şarkıyı ve sözleri tanır. Farklı gürültüler dikkatini dağıtmaz ve odaklandığı şeyi dinlemeye devam eder.
Motor becerileri daha da gelişmiş olan bebeğiniz kendi kendine yemek yemekten hoşlanır, etrafı kirlettiği için kızmanız onun gelişimini olumsuz etkileyecektir.
Bu dönemde bebeğiniz oldukça hareketli ve meraklı olduğu için güvenlik önlemlerine de çok dikkat etmeniz ve yalnız bırakmamaya özen göstermeniz gerekir. Ancak ona bazı nesnelerin zararlı olduğunu uygun bir dille anlatmanız gerekmektedir. Bunun için bebeklere hayır nasıl öğretilir başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
10 Aylık Bebeklerde Zihinsel Gelişim
Bebeğiniz 10 aylık olduğunda zihinsel gelişimi de oldukça ilerlemiş hale gelir. Daha karmaşık şekillerde düşünmeye başlar ve bunu beden dilinden anlamanız mümkün hale gelir.
Bebeğinizin dil gelişimi bu ayda da hızla devam etmektedir. Söylediklerinizi anlar ve basit kelimeleri söylemeye çalışır. Bebeğinizin dil gelişimine katkıda bulunmak istiyorsanız bebeğimin ilk kelimesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Bağımsız olarak hareket etmekten hoşlanır ancak ebeveynlerinin yanında bulunmasını ister. Sarılmak, öpücük atmak ve şefkatli yaklaşmak bağınızın kuvvetlenmesi, kendini güvende hissetmesi ve mutlu olması için gereklidir.
Taklit ederek öğrenmeye çalışırlar, özellikle abisi ve ablası olan 10 aylık bebekler onların davranışlarını tekrarlama çabası içerisine girecektir.
Çok mutlu oldukları bir anda yabancı birini gördüklerinde aniden durgunlaşabilirler.
Tat seçimi başlar kendi tat tercihlerini yapmaya başlayacaktır. Aynı şekilde kendi hoşlandığı dokulardaki oyuncaklarla oynamayı tercih eder.
Kelimelerin anlamlarını algılar ve buna gör davranır.
Müzik ve melodilerden hoşlanır, hoşuna giden müziklerde sağa sola sallanır.
Basit yapboz oyunları oynayabilir, parçaları birleştirebilir. El göz koordinasyonunu sağlamak için kağıt kalem verebilirsiniz.
Sorduğunuz ‘ağzın nerde, burnun nerde’ gibi soruları anlar ve göstererek cevap verir.
10 Aylık Bebeğin Motor Gelişimi
Bebeğiniz daha önce bir yerlere tutunup kalkmayı denememişse bu ay içerisinde denemelere başlayabilir. Birbirinin içine geçebilen nesneleri iç içe koyabilir ayrıca nesneleri üst üste koymaya çalışırlar.
Merdivenleri emekleyerek, tutunarak ya da sürünerek çıkmaya çalışabilirler bu nedenle merdiven başlarına koruyucu bebek bariyerleri kullanılmalıdır. Koltuk ve sandalyelere kendi çabasıyla inip çıkabilir.
Parmak kullanımları daha da gelişmiş olduğu için parmak gıdaları daha kolay tutar ve yer. Aynı şekilde kaşık kullanarak bir şeyler yiyebilir, kalemle karalama yapabilir. Beslenmesi için daha fazla bilgiyi 9-12 aylık bebek beslenmesi başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Elinden tuttuğunuzda yürüyebilir.
Bir sonraki ay bebeğinizin nasıl gelişim sağlayacağını merak ediyorsanız 11 aylık bebek gelişimi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
SON MAKALELER

20 Kasım 2020

21 Kasım 2020

23 Kasım 2020

27 Kasım 2020

29 Kasım 2020

3 Aralık 2020

16 Aralık 2020

18 Aralık 2020

20 Aralık 2020

26 Aralık 2020

27 Aralık 2020

28 Aralık 2020

29 Aralık 2020

31 Aralık 2020

1 Ocak 2021

3 Ocak 2021

18 Şubat 2021

19 Şubat 2021

21 Şubat 2021

22 Şubat 2021

26 Şubat 2021

27 Şubat 2021