close
close

Bu yazımızda neler var?

Bu yazımızda, 14 aylık bebek boy kilo nasıl olmalıdır? 14 aylık bebek kilosu kaç olmalıdır? 14 aylık bebek boyu kaç olmalıdır? 14 aylık bebek neler yapabilir? 14 aylık bebek yürümüyorsa ne yapılabilir? vb. gibi birçok konuda bilgi sahibi olacaksınız. Eğer hazırsanız 14 aylık bebek gelişimi başlıklı yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

14 Aylık Bebek Gelişimi

14 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz 14 aylık olduğunda dilsel, fiziksel ve zihinsel olarak çok fazla gelişim gösterir. Bebeğiniz artık sizinle konuşurken tek tek basit kelimeler değil ‘anne gel’ gibi basit cümleler kurmaya başlayacaktır. Dışarı çıkardığınız zaman özellikle parka gittiğinde oldukça mutlu olacaktır, parkta oynayabileceği tırmanabileceği oyuncaklar her yere inip çıkma isteğini de tatmin edecektir.

14 aylık bebek boy kilo hesaplamalarına göre, 14 aylık kız bebek kilosu ortalama 9-10 kg  ve 14 aylık kız bebek boyu 75-78 cm, 14 aylık erkek bebek kilosu 10-11 kg, 14 aylık erkek bebek boyu 77-80 cm olarak belirlenir. Artan hareketliliği nedeniyle kilo alımı bu dönemlerde yavaşlayabilir, normal bir durumdur.    

Bebeğinizin ilk azı dişleri 13-18 ay içerisinde çıkacaktır bu ay içerisinde ağzında yeni dişler görebilirsiniz.

Bu dönemde her şeyin sizin kontrolünüzde olduğunu belirtecek şekilde davranmanız inatlaşmasına neden olacaktır. Büyüdükçe özgüveni artan ve her şeyin kendi istediği şekilde olmasını isteyen bebeğiniz kişiliğini keşfediyor ve sürekli ‘hayır’ diyerek size karşı çıkacağı bir döneme girdiniz.

Bu nedenle yapmasını istediğiniz bir şey için ‘yapar mısın’ ya da ‘yap’ şeklinde komutlar yerine seçenek sunarak yaptırmanız uygundur. Örneğin dışarı çıkarken hırka giymesini istiyorsanız ‘hırkanı giy’ ya da ‘hırkanı giymek ister misin’ değil ‘hangi hırkanı giymek istersin kırmızı mı mavi mi’ gibi seçenekler sunarak istediğiniz davranışı kolaylıkla yaptırabilirsiniz.

14 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

Bu aylarda keşfetme güdüsü oldukça artan bebeğiniz için sert ve olumsuz tutumlar takınmamalısınız. Bebeğiniz için kurallar koymanız mutlaka gereklidir ancak gerçekten zarar verecek bir durum yoksa ‘yapma’ gibi olumsuz kelimeler kullanmanız inatlaşmasına neden olacaktır. Kurallara karşı çıkarak kendisine zarar verecek bir davranış sergilediğinde dur diyerek inatlaşmak yerine dikkatini başka yöne çekmeniz doğru olacaktır.

14 aylık bebeğin zihinsel gelişimi sınırları anlayabilecek seviyededir ancak artan merak güdüsü, kendisini ispatlama dürtüsü bu sınırları aşmak istemesine neden olabilir. Bebeğinize sınır koyduğunuzda üzülmez hatta bu güven duygusunun oluşması için de gereklidir.

Oyun oynarken dağıttığını toplamayı öğrenecek durumdadır, toplama yarışması gibi oyunlar oynayabilirsiniz.

Çok işlevli ve ince motor becerilerini geliştirecek aktivite tahtaları, büyük parçalı yapbozlar gibi oyuncaklar ayrıca kaba motor hareketlerini geliştiren itmeli, tırmanmalı oyuncaklar bu dönemde çok ilgisini çekecektir. Araba, kamyon, plastik mutfak eşyaları, bebekler, ses çıkaran oyuncaklar bu ay ve ileride uzun bir dönem boyunca oldukça kullanışlı oyuncaklar olacaktır.

14 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

14 aylık bebeğinizin yapabilecekleri her geçen gün daha da artacaktır. Bu ay ve daha sonrasında çevresine merakı, deneme yanılma hareketleri oldukça artacaktır.

  • 14 aylık bebek bu aydan sonra yardım alarak merdiven inip çıkabilir.
  • Kendi kendine parmaklarıyla yemeğini yiyebilir.
  • Oyuncaklarını toplayabilir ve bundan keyif alır.
  • Nesneleri sallar, fırlatır, yere vurur.
  • Kıyafetini giydirip çıkartırken size yardımcı olur, kendi kendine çoraplarını giymeye çalışır ve büyük oranda başarılı olur.

Bir sonraki ay bebeğinizin nasıl gelişim sağlayacağını merak ediyorsanız 15 aylık bebek gelişimi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.