close
close

Bu yazımızda neler var?

Bu yazımızda, 15 aylık bebek boy kilo nasıl olmalıdır? 15 aylık bebek kilosu kaç olmalıdır? 15 aylık bebek boyu kaç olmalıdır? 15 aylık bebek neler yapabilir? 15 aylık bebek eğitimi nasıl olmalıdır vb. gibi birçok konuda bilgi sahibi olacaksınız. Eğer hazırsanız 15 aylık bebek gelişimi başlıklı yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

15 Aylık Bebek Gelişimi

15 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğinizin artık soyut olarak düşünebildiği, hayal kurmaya başladığı ve kurgulama yapabildiği bir döneme bu ayla birlikte giriyorsunuz. 15 aylık bebek rüyaların yanı sıra kabuslar da görmeye başlar. Bu durumda ağlayarak uyanır ve onu sakinleştirmeye çalışmanız gerekir.

Yürümeye başlayan bebeğiniz koşmaya hatta geri geri yürümeye çalışacaktır. Daha önce yürüme çalışması yapıp düşen bebekler bu kötü tecrübesinin üzerine pek yürümek için hevesli olmayabilirler bu nedenle endişelenmeyin. Ayrıca dil gelişimine daha fazla yoğunlaşan 15 aylık bebek yürüme işini ikinci plana atmış da olabilir bu nedenle sabrederek beklemeniz gerekir.    

15 aylık bebek boy kilo hesaplamalarına göre geçen aydan çok farklı olmayacaktır. 15 aylık kız bebek kilosu yaklaşık 10 kg, 15 aylık erkek bebek kilosu ise 11 kg ağırlığa, 15 aylık kız bebek boyu ortalama 80 cm iken 15 aylık erkek bebek boyu 81 cm boyuna ulaşmış olabilir. Bebeğinizin büyüme hızı bir yaşından sonra yavaşlar bu nedenle bebeğim büyümüyor gibi endişeler taşımanıza gerek yoktur.

15 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

Kurallara uyamaya başlar.

Size yardım etmesine izin vererek özgüvenini geliştirebilirsiniz. Örneğin sofra hazırlarken tuzluk gibi şeyleri onun götürmesi hoşuna gidecek, öğrenecek ve özgüveni yükselecektir. 

Kitap okunması halen çok hoşuna giden bir eylemdir, kitaplarını ulaşabileceği bir rafa koyarak kendisinin almasına, sayfalarını çevirerek incelemesine izin vermeniz zihinsel ve motor gelişimini destekleyici bir davranıştır.

15 aylık bebeğin zihinsel gelişimi ve motor gelişimi oyuncaklarla da desteklenmelidir. Boyama kitapları, boya kalemleri, sesli ve ritimli oyuncaklar, hayvanlı harfli öğretici oyuncaklar, yapboz tarzı oyuncaklar bu dönemde bebeğiniz için oldukça uygundur.

Şarkı söylemek ve bu şarkılara vücut hareketleriyle eşlik etmek bebeğinize oldukça eğlenceli bir faaliyet olacaktır.   

Bebeğiniz henüz tam olarak bir şeyin üzerine yoğunlaşamaz, her şey hemen dikkatini dağıtabilir. Duyularını hedefe yönelik kullanabilmesi için yönlendirilmeleri gerekebilir.

Aynaya bakmasını sağlayarak kendisini ve organlarını tanımasını sağlayabilirsiniz.

Duyu organlarını kullanması konusunda yönlendirirseniz hem dikkatini toplamasını hem de organını tanıtırken ne işe yaradığını öğrenmesini sağlarsınız. Örneğin ‘kuşa bak’ diyerek görme yetisini, ‘cik cik ötüyor’ diyerek duyma yetisini kullanmasını sağlayabilirsiniz.

Bebeğiniz dokunmayı sever ona farklı dokularda oyuncaklar ve nesneler vererek bu duyusunu kuvvetlendirerek farkları algılamasını sağlayabilirsiniz.

Yaşıtları ile bir araya gelerek oyunlar oynayabilir ancak bir süre sonra yalnız kalmak ister. Bu şekilde inişli çıkışlı bir şekilde sosyalleşmeyi öğrenecektir.

15 Aylık Bebek Neler Yapar?

15 aylık bebeğin yapabileceği şeylere her gün yenileri eklenir. Bu aya kadar öğrendiklerini kullanır, deneme yanılma yoluyla yeni şeyler öğrenmeye ve sınırlarını zorlamayı sever.

  • Gayet güzel bir şekilde yürür aynı zamanda geri geri de yürüyebilir.
  • Koşmaya çalışır ve büyük oranda başarılı olur.
  • Çizgi çizer, çok düzgün olmasa da çatal kullanabilir.
  • Nesneleri eğilerek yerden alabilir.
  • Bardaktan düzgün bir şekilde su içebilir.
  • Bebeğine yemek yedirebilir.
  • Organlarını tanır ve vücudunda işaret ederek gösterir.
  • Taklit ederek öğrenmeyi sever, sizin yaptıklarınızı taklit etmek çok hoşuna gider.
  • Basit bowling oyunları oynayabilir.

Bir sonraki ay bebeğinizin nasıl gelişim sağlayacağını merak ediyorsanız 16 aylık bebek gelişimi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.