close
close

Bu yazımızda neler var?

Bu yazımızda, 16 aylık bebek boy kilo nasıl olmalıdır? 16 aylık bebek kilosu kaç olmalıdır? 16 aylık bebek boyu kaç olmalıdır? 16 aylık bebek neler yapabilir? 16 aylık bebek uyku düzeni nasıl olur? 16 aylık bebek eğitimi nasıl olmalıdır vb. gibi birçok konuda bilgi sahibi olacaksınız. Eğer hazırsanız 16 aylık bebek gelişimi başlıklı yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

16 Aylık Bebek Gelişimi

16 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğinizin 16. ayına girdiğinizde kelime haznesi giderek genişler, erkek bebekler kız bebeklere göre daha geç konuşabilir bu nedenle kitap okumanız her iki cinsiyetteki bebek için de faydalı olacaktır.

16 aylık bebek gelişimi hızla devam ederken korku duygusunu da öğrenmiş olur. Önceden korkmadığı hayvan, yüksek ses gibi şeylerden bu ay itibariyle korkmaya başlayabilir. Taklit yetenekleri daha da arttığı için yanında kötü alışkanlıklar kazanmasına yol açacak davranışlar yapmamanız gerekir.  

Uyku düzeni değişmeye başlar gündüz uykusu 1 sefere düşer, rutine girene ve uyku saati düzelene kadar ev dışına çıkmamanız doğru olacaktır. 3-4 gün süren bu alışma döneminden sonra uyku saati rutine binecek ve düzenli hale gelecektir.

16 aylık bebek boy kilo hesaplamalarına göre bir önceki ayla aynı şekilde ilerler. 16 aylık kız bebek boyu yaklaşık 79 cm,  16 aylık kız bebek kilosu ise 9-11 kg olarak belirtilmektedir. 16 aylık erkek bebek boyu 80-81 cm iken 16 aylık erkek bebek kilosu 10-12 kg arasında seyreder.   

Dişleri çıkan bebeğinize diş fırçası kullanmayı ve diş fırçalamayı öğretmeniz için uygun bir dönemdir. Bunun için onun taklit yeteneğinden faydalanmanız doğru olur. Dişlerinizi fırçalarken sizi izlemesini sağlamanız, diş fırçası alırken ona seçtirmeniz bu alışkanlığı kazanması için oldukça pratik yöntemlerdir.

16 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

Bebekler aileleriyle karşılıklı bir bağ kurulmasına ihtiyaç duyarlar. Duygusal bağ, koşulsuz sevgi, kabul ve güven ihtiyacı karşılanan bebekler hayatlarının ilerleyen dönemlerde bu ihtiyaçları karşılanmamış şekilde büyütülen bebeklerden daha farklı olacaklardır. 16 aylık bebeğin zihinsel gelişimi ve beyin gelişimi için bu duygusal ihtiyaçlarının karşılanması oldukça önemlidir.

Günlük hayatımızda olan olayları, yaptıklarımızı daha iyi algılayabilmekteler. Oyunlarının içeriğinde de ev süpürme, yemek yapma gibi bu tür detayları görmemiz mümkündür.

Deneme yanılma yöntemiyle öğrenmeye devam ederler, güvenliklerini sağladığınız sürece bir şeyleri deneyerek öğrenmelerin engel olmamalı aksine teşvik etmelisiniz.

16 aylık bebeklerde zeka gelişimi çok yönlü olarak devam eder. Sözel, dilsel zeka, mantıksal, matematiksel zeka, görsel zeka, bedensel zeka, işitsel zeka, içsel zeka, sosyal zeka, varoluşsal zeka alanlarından bazılarına yatkın olmaktadır. Bebeğinizi gözlemleyerek bu alanların her birini destekleyecek aktiviteler yapabilirsiniz. 

16 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

  • 16 aylık bebeklerde ince motor hareketleri de oldukça gelişmiştir. Ona verdiğiniz kağıt ve kalemle rahatlıkla karalama yapabilir.
  • Rahatlıkla koşabilen 16 aylık bebeğin yapabilecekleri arasında ayağıyla topa vurma hareketi de bulunmaktadır.
  • Dişlerini fırçalayabilen, nesneleri fırlatabilen bebeğiniz taklit etme yeteneği ile pek çok hareketi size bakarak öğrenir.
  • Taklit ederek çamaşır toplama, yer silme, toz alma gibi hareketlere benzer davranışları oyunları içinde kullanır. Bu tür işler yaparken onunla birlikte yapmanız, yardımını istemeniz hem özgüvenini geliştirir hem de motor hareketlerinin gelişimine katkıda bulunur.
  • Kendini daha fazla ifade edebilen bebeğiniz yeni kelimeleri daha hızla öğrenir ve tam olarak söyleyemese de kullanmaya çalışır.

Bir sonraki ay bebeğinizin nasıl gelişim sağlayacağını merak ediyorsanız 17 aylık bebek gelişimi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.