close
close

Bu yazımızda neler var?

Bu yazımızda, 17 aylık bebek boy kilo nasıl olmalıdır? 17 aylık bebek kilosu kaç olmalıdır? 17 aylık bebek boyu kaç olmalıdır? 17 aylık bebek neler yapabilir? 17 aylık bebek uyku düzeni nasıl olur? 17 aylık bebek eğitimi nasıl olmalıdır vb. gibi birçok konuda bilgi sahibi olacaksınız. Eğer hazırsanız 17 aylık bebek gelişimi başlıklı yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

17 Aylık bebek Gelişimi

17 Aylık bebek Gelişimi

17 aylık bebek, diğer aylarına göre yürümeyi iyice öğrenmiş olur. Yürümeyle birlikte çok hareketli bir yapıları da olur. Yüksek enerjili dönemlerinin başlamasıyla da koşmaya, zıplamaya ve atlamaya karşı büyük bir istek duyarlar. Bebeğinizin bu enerjili dönemini yeterince karşılamak için onunla beraber parka gidebilir, yürüyüşlere çıkabilirsiniz. Hareketli yapısından kaynaklı dışarıda sizin sözlerinizi algılayamayabilir. ‘Koşma’, ‘Oraya gitme’, ‘Bekle’ gibi komutların farkına bile varamaz. Bu nedenle bebeğinizi birinci dereceden sizin takip etmeniz gerekir.

Karşısına çıkardığınız besinleri dokunarak algılayabilmeyi de yine 17 aylık bebeklik döneminde kazanmaya başlar. Bunun yanında çimen, toprak, kum gibi doğa unsurlarını da hissetmek için çıplak ayakla dokunmak ister. Tüm bunlar bebeğinizin dokular üzerinde farkındalık kazanmasından kaynaklanır. Örneğin 17aylık döneminde saçına dokunulmasını istememesinin nedeni de budur.  Bu süreçte olumsuzluk yaşamaması adına 17 aylık bebeğinizden kendi saçınızı taramasını isteyebilirsiniz, böylelikle saç konusunda daha olumlu tavırlar sergileyecektir. Doğa unsurları (Çim, toprak, kum gibi) konusunda da daha uyumlu olması için beraber etkinlikler yapabilirsiniz. 17 aylık bebeklerde görülen bir diğer davranış şekli de tekrarlamadır. Yani bebeğiniz bu dönem içerisinde sorduğu soruları tekrarlayabilir ya da okuduğunuz masal kitaplarını tekrar tekrar sizden dinlemek isteyebilir.

17 aylık olan bebeklerde kilo artışı ve boy uzaması da erkek ve kız bebekler olarak ayrı ayrı ilerleme gösterir. 17 aylık bebek boy kilo hesaplamalarına göre 17 aylık kız bebek kilosu ortalama olarak 10.2 kg iken 17 aylık erkek bebek kilosu ise 10.9 kg olur. Diğer yandan boy uzaması da 17 aylık kız bebek boyu 80.7 cm17 aylık erkek bebek boyu da 81.3 cm olarak ilerleme gösterir.

17 Aylık Bebeklerde Zihinsel Gelişim

17 aylık bebekler her ne kadar hareketli bir yapıda olsalar da duygularını kontrol etmede sabit değillerdir. Örneğin sinirlendiğinde bağırmaları, ağlamaları ve eşyaları fırlatmaları öfke kontrolü yapamadıklarının bir göstergesidir.  Diğer yandan sinirli ruh hallerinde olduğu gibi mutlu ruh hallerinde de fazla sevinç gösterileri yaparak çığlıklar atabilirler. Bu durum da yine duygularını kontrol edemediğini gösterir. Bu dönemde çığlık atmaları ve bağırmaların bir diğer sebebi de seslerinin farkına varmaları ve ses denemeleri yapmalarıdır.

17 aylık bebeklerde zihinsel gelişim deneme yöntemleri ile kendini gösterir. Yani zihinsel olarak bir şeylerin farkına varmaları öğrenmekle beraber aynı zamanda deneyim yaparak da oluşur. Deneyim kazanmaları ise stres oluşmasını tetikler, bu nedenle 17 aylık bebekler kendilerini rahatlatmak amacıyla oyuncaklarına karşı bağlılık gösterebilir.  

Bebeklerin beyin gelişimi 17 aylık dönemlerinde de devam eder. Beyin gelişiminin devam etmesi ile işaret parmağını yönlendirme olarak kullanabilirler. Aynı zamanda yüz ve vücut ifadelerini de algılayabilir.

17 Aylık Bebek Neler Yapabilir

  • 17 aylık bebeklerde el becerileri geliştiği için bardaktan su içebilir.
  • Merdivenlerden çıkmayı başarabilir.
  • Top oynayabilir.
  • Kelime haznesine yeni kelimeler ekleyebilir ve kelimeleri birleştirebilir.
  • Oyuncaklarından kuleler yapabilir.
  • Kendi kendine bezini çıkarabilir.

Bir sonraki ay bebeğinizin nasıl gelişim sağlayacağını merak ediyorsanız 18 aylık bebek gelişimi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.