close
close

Bu yazımızda neler var?

Bu yazımızda, 19 aylık bebek boy kilo nasıl olmalıdır? 19 aylık bebek kilosu kaç olmalıdır? 19 aylık bebek boyu kaç olmalıdır? 19 aylık bebek neler yapabilir? 19 aylık bebek uyku düzeni nasıl olur? 19 aylık bebek eğitimi nasıl olmalıdır vb. gibi birçok konuda bilgi sahibi olacaksınız. Eğer hazırsanız 19 aylık bebek gelişimi başlıklı yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

19 Aylık Bebek Gelişimi

19 Aylık Bebek Gelişimi

19 aylık bebek gelişiminin en belirgin özelliği yeni bir şeyler öğrenmesidir. Diğer aylara göre 19 ayında bebekler daha enerjili ve daha açık olarak öğrenmeye yatkındırlar. Hatta bu dönemde büyüme ve gelişmenin hızına bağlı olarak bebeklerin vücutlarında yüksek enerji tepkimesi oluşur. Öyle ki, yüksek enerjilerini gün içinde atamayan bebekler gece geç saatlere kadar uyumadan bekleyebilirler.  Böyle durumlarda ailelerin çocukları ile zaman geçirmeleri ve enerjilerini harcayacakları oyunlar oynatmaları gerekir. Örneğin, dans edebilir, jimnastik ve spor etkinleri yapabilirsiniz.

19 aylık bebeklerin konuşma becerileri de hız kazanır. Özellikle 10-50 arası kelime öğrenmeye bile başlayabilirler. Bu durum kesinlik göstermemektedir. Eğer çocuğunuz bu dönem içerisinde konuşmuyorsa bu bir olumsuzluk değildir.  Birkaç kelime söylemesi bile normal gelişim seviyesinde olduğunu gösterir. Fakat konuşmasını ilerletmek adına alternatif yöntemler deneyebilirsiniz. Örneğin hayvan sesleri çıkarmak ya da nesne adı söyletmek gibi.

19 aylık bebekler bir taraftan da etrafında olup bitenleri incelemeye hatta dâhil olmaya çalışır. Bu nedenle günlük işlerinizin küçük detaylarına bebeğinizi de dâhil edebilirsiniz.  Bu dönemde bebeklerin tuvalet eğitimleri yavaştan başlamaktadır.  Bunun için de bebeğinize uygun bir lazımlık alarak tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz.

19 aylık bebek boy kilo hesaplamalarına göre, 19 aylık kız bebek kilosu 10.5 kg iken 19 aylık erkek bebek kilosu ise 11 kg olarak Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmiştir. Aynı zamanda boyları için de belirlenen uzunluk, 19 aylık kız bebek boyu 82 cm, 19 aylık erkek bebek boyu ise 83 cm olmaktadır.

19 Aylık Bebeklerin Zihinsel Gelişimi

19 aylık bebeklerde zihinsel gelişimin en büyük etkisi, bebeklerin zekâ türlerini ortaya çıkarmasıdır. Yani çoklu zekâ türlerinden: Mantıksal zekâ, sözel-dilsel zekâ, bedensel zekâ, görsel zekâ, sosyal zekâ, ritmik zekâ ve varoluşsal zekâ belirtileri kez 19 aylık bebeklerde ortaya çıkar. Bu zekâ türlerinin verimli sonuçlar oluşturması için de bebeklerin duyusal ihtiyaçları gerekli ölçüde karşılanmalıdır. Bir diğer ifade ile 19 aylık bebeklerin ihtiyacı olan sevgi ve kabul görme eksiksiz yerine getirilmelidir.

19 aylık bebeklerin zihinsel gelişimi hız kazanırken, öğrenme ve gelişme yollarını kapatacak unsurlardan yani gelişimlerini olumsuz etkileyecek alışkanlıklardan uzak tutmanız gerekir. Örneğin bebeğin susması ya da yemek yemesi için oyalamak amacıyla eline tablet, telefon vermemelisiniz. Ayrıca 19 aylık bebekler televizyon karşısında da bırakılmamalıdır. Bu tür elektronik eşyalar 19 aylık bebeklerin gelişimini olumsuz etkilediği gibi yanlış alışkanlıklar kazanmalarına da sebep olur.

19 Aylık Bebekler Neler Yapabilir

  • Kazandıkları geniş kelime hazneleri sayesinde cümle kurmaya başlarlar. Hatta kurdukları cümlelerde isteklerini ifade ederken fiilleri kullandıkları da görülür.
  • Bir önceki ay oyunlarında sembolik öğeler kullanması 19 aylık bebeklerin hayal kurmasını geliştirir.
  • Kelimelerin anlamlarını kavramaya başlarlar. Örneğin kedi yerine köpek denildiğinde bunun yanlış olduğunu anlayabilirler.

Bir sonraki ay bebeğinizin nasıl gelişim sağlayacağını merak ediyorsanız 20 aylık bebek gelişimi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.