close
close

Bu yazımızda neler var?

Bu yazımızda, 21 aylık bebek boy kilo nasıl olmalıdır? 21 aylık bebek kilosu kaç olmalıdır? 21 aylık bebek boyu kaç olmalıdır? 20 aylık bebek neler yapabilir? 21 aylık bebek uyku düzeni nasıl olur? 21 aylık bebek eğitimi nasıl olmalıdır vb. gibi birçok konuda bilgi sahibi olacaksınız. Eğer hazırsanız 21 aylık bebek gelişimi başlıklı yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

21 Aylık Bebek Gelişimi

21 Aylık Bebek Gelişimi

İki yaşını doldurmaya çok yaklaşan 21 aylık bebeklerin gelişimlerinde de büyük ilerlemeler olur. Kendilerine gösterilen birkaç resmi algılayabilir hatta bu resimleri tanımlayabilirler. Etraflarını gözlemleyerek kazandıkları bilgileri oyunlarına yansıtırlar. 21 aylık bebeklerin ilgileri çoğunlukla kişi, olay ve cisimler üzerine yoğunlaşır. Etraflarını sadece izlemekle kalmaz aynı zamanda yorumlamaya da başlarlar.

21 aylık bebeklerin akran grupları ile uyumlu oyunlar oynadığı görülür. Oynadıkları oyunlar ise evcilik olarak adlandırılan daha çok etraflarında gördükleri günlük rutin işlerdir. Örneğin annesini takip eden 21 aylık bebek oyunlarında yemek pişirme, anne olma gibi taklitler yapar. Bu özelliklerden hareketle bebeğinize küçük görevler vererek sorumluluk kazanmasını sağlayabilirsiniz.  Oyuncaklarını toplaması ya da odasından kıyafetlerini getirmesi gibi.

21 aylık bebeklerin yaşadığı gelişimlerinden biri de rüyalarıdır. Bu dönemde bebekler sıkça rüya görebilir hatta rüyalarında kâbuslar görerek gece yataklarından ağlayarak da uyanabilirler. Bu durumda bebeğinizin yanında olarak kendini güvende hissetmesini sağlayabilirsiniz.

21 aylık bebek boy kilo hesaplamalarına göre, 21 aylık kız bebek kilosu 10.9 kg, 21 aylık erkek bebek kilosu 11.5 kg ve 21 aylık kız bebek boyu 83.7 cm, 21 aylık erkek bebek kilosu 85.1 cm olduğunu söyleyebiliriz.

21 Aylık Bebeklerde Motor Gelişimi

21 aylık bebeklerin motor gelişimlerinin ilerlemesi sonucunda çok rahat koşabildiklerini, yere düşmeden eğilip kalkabildiklerini ve oldukça iyi tırmanabildiklerini söyleyebiliriz.  2 yaşına yaklaşmanın getirisi ile birlikte bebeklerde kendi varlığının farkında olma durumu giderek artar. Böylelikle 21 aylık bebeklerde kendi kendine bir şeyler yapma hevesi oluşur.  Meraklandığı durumlar, bebeğinizin motor gelişimi için daha erken olabilir fakat özgüveninin kırılmaması için merak ettiği durumları kendisinin yapmasına fırsat sağlamalısınız.

21 Aylık Bebeklerde Zihinsel Gelişim

21 aylık bebeklerin zihinsel gelişim süreci sonucunda bebeklerde algıların anlamlandırılması görülür. Yani bir diğer ifade şekli ile 21 aylık bebekler zihinlerinde verilen komutları anlamlandırabilir ya da etrafında olup bitenler üzerinden ilişki kurabilir. Örneğin bebeğiniz, ‘Masadaki kitabı al ve bana getir.’ gibi komutları algılayarak yerine getirebilir. Diğer yandan acıktığında yemek yemesi gerektiğini ve annesinin mutfağa bu nedenle gittiği konusunda ilişki kurabilir.

21 Aylık Bebek Neler Yapabilir

  • Tırmandığı eşyaların yüksekliği artmış olsa da gelişen motor becerileri sayesinde tırmanmayı başarabilir.
  • Düşüncelerinde bağlamsal ilişkiler oluşur bu nedenle 21 aylık bebek diğer aylarına göre farklı düşünebilir.
  • İstenilen nesne farklı odada olsa da istenilen yere getirebilir.
  • Koşma hızını attırır.
  • Koşma, tırmanma, topa vurma ve eğilerek hareket edebilme motor becerilerinin yanında dişlerini fırçalamaya da başlar. Bu durum el becerilerinin çok geliştiğini gösterir.
  • Oyuncak küplerini ya da bloklarını düşürmeden üst üste dizmeyi başarır.
  • Sadece kaşıkla yemek yemez ayrıca kaşığı sabit tutarak yemeğini de karıştırabilir.

Bir sonraki ay bebeğinizin nasıl gelişim sağlayacağını merak ediyorsanız 22 aylık bebek gelişimi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.