Bu yazımızda neler var?
Bu yazımızda, 9 aylık bebek boy kilo nasıl olmalıdır? 9 aylık bebek kilosu kaç olmalıdır? 9 aylık bebek boyu kaç olmalıdır? 9 aylık bebek neler yapabilir? 9 aylık bebeğin uyku düzeni nasıl olmalıdır? 9 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalıdır? vb. gibi birçok konuda bilgi sahibi olacaksınız. Eğer hazırsanız 9 aylık bebek gelişimi okumaya başlayabilirsiniz.

9 Aylık Bebek Gelişimi
Doğumdan sonra kucağınıza aldığınız küçük varlıktan oldukça farklı olan 9 aylık bebekler artık çok daha meraklı, girişimci ve kaslarını daha çok kontrol edebilir bir hale gelmiştir.
Nesne ya da insanları incelemeyi seven, ellerinde oyuncaklarını taşıyarak profesyonel bir şekilde emekleyen bebeğiniz merdivenleri de emekleyerek çıkabilir hale gelir. Yardım almadan oturarak sağa sola dönebilir hatta bir şeylere tutunarak yürümeye çalışabilir.
Uzakta duran oyuncağını almaya çalışabilir, ulaşabilmek için çeşitli yöntemler deneyebilir.
El oyunları oynar, ellerini çırpar, bardaktan tek başına su içmeye çalışabilir. Alıştırma bardağı kullanmanız ellerini düzgün kullanmayı öğrenebilmesini sağlayacaktır.
Fiziksel gelişimi açısından 9 aylık bebek boy kilo hesaplamalarına göre 9 aylık kız bebek boyu 68.5 cm, 9 aylık erkek bebek boyu 72 cm olarak belirlenmiştir. 9 aylık kız bebek kilosu 8.6 kg iken, 9 aylık erkek bebek kilosu 9 kg civarında olmaktadır. Her bebeğin gelişimi farklıdır bu nedenle bebeğinizin boyu ve kilosu sağlıksız olduğu anlamına gelmemektedir.
9 aylık bebeğinizin beslenmesine başta anne sütü olmak üzere patates, yoğurt, tahıllar, köfte, peynir, sebze çorbası gibi besinlerle devam etmelisiniz. 9 aylık bebeğin beslenme düzenine dair daha fazla bilgi edinmek için 9-12 aylık bebek beslenmesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
9 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi
Bağımsızlık duygusunun tadına varan bebeğiniz bu at içerisinde yemek yeme su içme gibi hareketleri tek başına yapmak isteyecektir. Alıştırma bardağı, parmak besinler gibi destekleyici unsurlarla bu gelişimini teşvik etmelisiniz.
Eski oyuncakları ilgisini çekmeyecek ve yeni uyaranlar isteyecektir. Parmaklarını kullanacağı tuşlu oyuncaklar, sesli kitap ve oyuncaklar, küp blokları, çıkartılıp takılabilir şekilli oyuncaklar oldukça hoşlarına gidecektir.
Çoğu kelimeyi söyleyemese de anlamını bilerek davranır, çıkardığı anne baba gibi kelimeleri bilinçli olarak kullanır.
Bir nesneyi sakladığınızda onu koyduğunuz yerde arayacaktır. Aynı şekilde yanından ayrılan kişinin aslında yok olmadığını kavrar.
Kitap okuduğunuzda resimlere bakar ve anlamaya çalışır.
Oyuncaklarını birbirine veya yere vurarak ses çıkarmaktan hoşlanır.
Bebeğiniz 9 aylık döneme girdiğinde onunla oyuna oynayarak konuşmanız, şarkı söylemeniz, kitap okumanız bebeğin zihinsel gelişimini desteklemek ve aranızdaki bağı kuvvetlendirmek için çok önemlidir.
9 Aylık Bebeklerde Dil Gelişimi ve Oyunlar
Oyun oynarken bir yandan da konuşmayı ve kendisiyle konuşulmasını çok seven 9 aylık bebekler oynarken sürekli bazı heceleri tekrarlarlar. Bu sürekli tekrarlama hareketi bebeğin konuşmayı öğrenme çabasından kaynaklanır. Bu dönemde bebeğiniz hece tekrarı yapmasa da kendisine söylenen her şeyi anlayacaktır.
Oyun oynarken 9 aylık bebeğin dil gelişimini desteklemek için ona verdiğiniz nesnenin ya da oynadığı oyuncağın adını sürekli tekrarlamanız doğru bir hareket olacaktır. Ayrıca bu davranış öğrenmesi için oldukça önemlidir.
Bebeğinize onun ve kendi uzuvlarınızı göstererek ‘benim elim, senin elin’ gibi cümleler kurmanız anlamasını kolaylaştırabilir ve dil gelişimini destekleyebilirsiniz. Onunla oynayacağınız ‘al-ver’ oyunları da bu kelimelerin anlamını algılamasını sağlayacak ve bu sesleri anlamını bilerek çıkarmasını kolaylaştıracaktır.
Bu dönemde oyun oynarken kullanabileceğiniz sesli, kelime tekrarı yapan kitap ve oyuncaklar öğrenmesini kolaylaştırarak dil gelişimine olumlu katkı sağlayacaktır.
Bir sonraki ay bebeğinizin nasıl gelişim sağlayacağını merak ediyorsanız 10 aylık bebek gelişimi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
SON MAKALELER

20 Kasım 2020

21 Kasım 2020

23 Kasım 2020

27 Kasım 2020

29 Kasım 2020

3 Aralık 2020

16 Aralık 2020

18 Aralık 2020

20 Aralık 2020

26 Aralık 2020

27 Aralık 2020

28 Aralık 2020

29 Aralık 2020

31 Aralık 2020

1 Ocak 2021

3 Ocak 2021

18 Şubat 2021

19 Şubat 2021

21 Şubat 2021

22 Şubat 2021

26 Şubat 2021

27 Şubat 2021