19 Şubat 2021
744
Bu yazımızda neler var?
Bu yazımızda, Proktokolit nedir? Proktokolit tedavisi nasıl olur? Bebeklerde mukuslu kakanın nedenleri nedir? İnek sütü alerjisi nasıl anlaşılır? vb. gibi konularda bilgi sahibi olacaksınız. Eğer hazırsanız bebeklerde mukuslu kaka başlıklı yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

Bebeklerde Mukuslu Kaka
Yeni doğan ya da gelişimi devam eden bebeklerin rahatsızlıklarını belirlemek için dışkılarının renklerine ve şekillerine bakmak gerekir. Bebeklerde mukuslu kaka görülmesi de beraberinde birçok hastalığı belirtmektedir. Genellikle mukuslu kaka aileler tarafından endişe duyulmasına neden olur. Önemli olan endişeye kapılmak yerine bebeklerde mukuslu kakayı belirlemek ve sıklığı ile yoğunluğunu takip ederek doktor tedavisinin uygulanmasını sağlamaktır.
Bebeklerde mukuslu kaka görülmesi genellikle Proktokolit rahatsızlığını belirtir. Anne sütü kullanan bebeklerin dışkılarında görülen ve Proktokolit hastalığını belirten mukuslu kaka, diğer yandan bebeklerin gaz sancısı ve meme emmede isteksizlik yaşamasını da etkiler. Gaz sancısı ile daha çok bilgi edinmek için danışman doktorumuzun yazısı infantil kolik başlık yazısını okuyabilirsiniz. Tüm bu rahatsızlık belirtileri bebeğin gelişimi olan boy ve kilo alımında bir olumsuzluk oluşturmaz. Mukuslu kaka görünce telaşlanan aileler için genel olarak bebeğin sağlığı iyidir diyebiliriz. Fakat her ihtimale karşı tedbir alınması ve dikkat edilmesi de gerekir.
Mukuslu Kaka ve Proktokolit Rahatsızlığı
Proktokolit rahatsızlığı daha çok tüketilen bazı besinlerin alerjik reaksiyonlar oluşturmasına bağlı olmaktadır. Bu nedenle rahatsızlığı ifade ederken kullanılan ‘Alerjik Proktokolit’ ve ‘Besin proteini ile ilişkili Proktokolit’ ifadeli iki isimlendirme şekli vardır. Bebeklerin ek gıdalar tüketmeye başladığı aylarda ya da anne sütü kullanırken annelerin tükettiği besinlerden kaynaklı alerjik reaksiyon göstermesi ile birlikte kalın bağırsakta iltihaplanma olur. Bu iltihaplanmanın en belirgin göstergesi ise bebeklerde mukuslu kaka olarak ortaya çıkar. Kimi zaman sadece mukuslu değil kanlı kaka olarak da dışkılanma yaşanabilir.
Rahatsızlık en genel anlamıyla bebeğin alerjisi olduğu besinlerin tüketmesi sonucunda bağırsaklarda görülen enfeksiyondur ve mukuslu kaka olarak kendini gösterir. Çok sık ve yoğun mukuslu kaka oluşumunda ise doktor kontrolüne gidilmesi gerekir. Ayrıca kanlı oluşumundan endişe edilmemelidir. Proktokolit rahatsızlığını belirtmek için kan gelebilir ama kan kaybı oluşturacak şekilde yoğun olmamaktadır.
Bebeklerde Mukuslu Kaka Neden Olur?
Bebeklerde mukuslu kaka görülmesi ilk altı ay içerisinde çok sık yaşanır. Alerjik reaksiyonların sebep olduğu besin alerjisi ise en çok inek sütünden kaynaklanır. Diğer yandan birçok durumda bebeklerde mukuslu kakaya neden olabilir.
- Bebeklerde mukuslu kaka daha çok ishal ile beraber gerçekleşir. Alerjik reaksiyonların yanında bakteriyel bir virüs bebeğin ishalle beraber mukuslu kaka yapmasına neden olur.
- Proktokolit rahatsızlığı dışında bağırsak enfeksiyonları da mukuslu kaka yapılmasına neden olur. Örneğin, Rotavirüsü gibi ishal virüsleri, Salmonella gibi besinlerden kaynaklı bakteriler ve Dehidrasyon riski de bebeklerin mukuslu kaka yapmasına neden olabilir.
- Aynı zamanda susuz kalan bebeklerde de yine mukuslu kaka riski vardır.
- Bebeklerde mukuslu kaka rahatlıkla tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Ek gıda kullanan ya da anne sütü kullanan bebekler için ayrı ayrı tedavi yöntemleri bulunur.
- Doktor kontrolünde yapılan tedavilerle birkaç hafta içerisinde bebekler normal kaka yapmaya başlayabilir.
POPÜLER YAZILAR

9 Ocak 2021

15 Aralık 2020

10 Mart 2021

16 Ocak 2021

19 Mart 2021

13 Aralık 2020

23 Ocak 2021

9 Aralık 2020

4 Aralık 2020

21 Şubat 2021

18 Aralık 2020

24 Aralık 2020