2 Aralık 2020
142
Bu yazımızda neler var?
Bu yazımızda, 3-4 yaş çocuk eğitimi ve Çocuk eğitiminde bilinmesi gerekenler vb. gibi konularda bilgi sahibi olacaksınız. Eğer hazırsanız yeni doğan bebek emzirme başlıklı yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

Çocuk Eğitimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Çocukluk çağı öğrenmenin en yüksek olduğu çağdır. Bu dönem de doğru bilgi yüklemesi ne kadar yapılırsa meyveleri de o kadar çok toplanabilmektedir. Çocuklarımızı eğitirken belirli bir düzende hareket etmek ve onlara en iyisini göstermek görevi de biz ebeveynlere düşer. Ceza yönteminin de ödül yönteminin de doğru kullanılması çocuğun kişilik gelişiminde ortaya çıkabilecek hasarların en başında engellenmesini sağlar.
Eğitim çocuk dünyaya gelemden önce başlayan bir süreçtir. Ancak esas birebir eğitim dönemi 3 yaş sonrasına tekabül eder. 3 yaş sonrası çocuklar artık konuşmayı öğrenmiş, dünyayı keşfe çıkmıştır. 3 yaşa kadar tamamlanması gereken tuvalet eğitimi de tamamlandı ise, çocuk eğitiminde büyük bir yol kat ettiğinizi söyleyebiliriz.
3 – 4 Yaş Çocuk Eğitimi
Bu dönem çocukların benmerkezci düşünce ile davrandığı erken ergenlik olarak da tanımlanana bir dönemdir. 3 – 4 yaş aralığındaki çocuk her şeyi bilir ve ben yaparım der. Bu süreç desteklenmediğinde çocukta özgüven sorunları ortaya çıkar. Peki, büyük bir krize dönüşmeden bu benmerkezci dönemi nasıl atlatabiliriz?
Benmerkezci Dönemde Yaşananlar
3-4 yaş aralığındaki çocukların ben bilirim dönemi çoğu zaman okul öncesi eğitim sürecine kadar devam eder. Özellikle çocuk tekse, bir kardeşi ya da sosyal bir akran ortamı mevcut değilse bu dönem daha sancılı geçebilir.
Çocuk Eğitiminde Altın Kural
Çocuklarınızın bu dönemde sizin kurallarınıza riayet etmesini beklemeyin. Bu dönemde kendi kurallarınızı onun kuralları gibi lanse etmeniz gerekiyor. Keskin hayırlar ve katı kurallar krizlere yol açabilir. Altın kuralımız, kendi tercihini yapmak için ona şans vermek. Nasıl yapacağız örneklendirelim;
Çocuğunuz parka gitmek istiyor diyelim, o gün hava oldukça kötü ve dışarı çıkarsanız hasta olacağını biliyorsunuz. İkinci bir seçenek yaratın, istersen evde kalıp birlikte pasta yapalım ya da birlikte sıcak havuza girelim. ( evde bir havuz yapabilirsiniz.) ikisinden birini seç dedikten sonra kararı ona bırakın. Böylece aslında yöneten sizken, öz benlik oluşumuna zarar vermez ve doğru bir şekilde çocuğunuzun eğitimini gerçekleştirebilirsiniz.
POPÜLER YAZILAR

9 Ocak 2021

15 Aralık 2020

22 Kasım 2020

4 Aralık 2020

24 Aralık 2020

19 Aralık 2020

16 Kasım 2020

15 Kasım 2020