close
close

9 Şubat 2021

448

Bu yazımızda neler var?

Bu yazımızda, Doğum kontrol iğnesi ne zaman yapılır? Doğum kontrol iğnesi nasıl kullanılır? Evde doğum kontrol iğnesi yapılır mı? Doğum kontrol iğnesiyle hamile kalma olasılığı kaçtır? vb. gibi konularda bilgi sahibi olacaksınız. Eğer hazırsanız doğum kontrol iğnesi nedir aldırma başlıklı yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

Doğum Kontrol İğnesi Nedir?

Doğum Kontrol İğnesi Nedir?

Günümüzde pek çok çift çocuk sahibi olmak istemeyebiliyor. Bunun için de cinsel hayatlarında beklenmedik bir hamilelikle karşılaşmamak için tercih ettikleri birçok doğum kontrol yöntemi vardır. Çocuk sahibi olmak istemeyen çiftlerin nedenleri ne kadar özelse doğum kontrol yöntemi tercih etmeleri de o kadar bilimseldir. Genellikle kesin çözüm isteyen çiftler daha etkili doğum kontrol yöntemi kullanırken bazı çiftler de daha hafif yöntemleri tercih ediyorlar. Fiziksel yöntemlerden sonra en sık kullanılan doğum kontrol yöntemi ise ertesi gün haplarıdır. Fakat çoğu zaman bu hapları kullanmayı unutan kadınlar bir diğer alternatif olan doğum kontrol iğnesini tercih ediyorlar.  Doğum kontrol iğnesi ise hamilelikten korunma noktasında hem uzun süreli koruma sağlıyor hem de uygulama açısından kolaylık oluşturuyor.

Hamileliği önlemeye karşı içerisinde östrojen ve progesteron hormonları barındıran doğum kontrol iğnesi yumurtlamayı engelleyerek ve rahim içi sıvılarda koyulaştırma sağlayarak sperm girişini engeller. Tüm bunların yanında kadınların doğum kontrol iğnesini tercih etmesinin en büyük sebebi hamilelik riskini %1’e kadar düşürebiliyor olmasıdır.

Doğum Kontrol İğneleri Nasıl Kullanılır?

Öncelikle kadınlar evde kendi başlarına doğum kontrol iğnesi kullanamamaktadır. Bir sağlık çalışanın uygulaması gerekmektedir. Bunun dışında iki, farklı şekilde uygulandığını söyleyebiliriz.

  1. Aylık Kullanılan Doğum Kontrol İğnesi
  2. 3 Aylık Kullanılan Doğum Kontrol İğnesi

3 ayda bir kez ya da her ay düzenli yapılan doğum kontrol iğnelerinden daha çok 3 ayda bir yapılanı tercih edilir. İğneler genellikle adet döneminin başladığı ilk 5 gün içinde yapılır. Her ay yapılan doğum kontrol iğnesi ile 3 ayda bir yapılan doğum kontrol iğnesinin farkı ise 3 ayda bir yapılan iğnelerin içerisinde progesteron hormonu yoğun miktarda bulunduğu için hamileliği 3 ay boyunca engelleyebilir.  Doğum kontrol iğnesi kullanmayı bırakan kadınların ise ilk 3 ayında hamile kalma riskleri artmaya başlar. Özelikle doğum kontrol iğnesini bırakıldıktan 1 yıl sonra hamile kalma oranında %80 artış olur.

Doğum Kontrol İğnesini Nerede Yaptırabilirsiniz?

Doğum kontrol iğnelerinin bireysel olarak evde yapılamayacağını söylemiştik. Ayrıca içerisinde barındırdığı hormonlardan dolayı da doktor kontrolünde yapılan testlerin sonucunda iğne kullanabilinir. Yani doktor kontrolünde ve hastane ortamlarında istenmeyen hamilelikler için doğum kontrol iğnesi uygulanabilir. Aynı zamanda doğum kontrol iğnesinin herhangi bir yan etkisi de bulunmamaktadır.

Doğum Kontrol İğnelerini Kimler Kullanamaz

  • Öncelikle bir doğum kontrol yöntemi olduğu ve hamileliği engellediği için, hamile kadınların kullanması uygun değildir.
  • Meme kanseri tedavisi görmüş ya da halen görmekte olan kadınların doğum kontrol iğnesi kullanmaması gerekir.
  • Şeker hastalığı olan kadınlara da doğum kontrol iğnesi tavsiye edilmez.
  • Tüm bunların yanında yapılan testlerden olumsuz sonuçlar alan kadınlara ve östrojen hormonunun sorun oluşturabileceği kadınlara da doğum kontrol iğnesi yapılmamaktadır.