25 Aralık 2020
498
Bu yazımızda neler var?
Bu yazımızda, Embriyo transferi sonrası belirtiler nelerdir? Embriyo transferi sonrası nelere dikkat etmelisiniz? Tüp bebek ilaçları ne kadar kullanılır yan etkileri var mıdır? vb. gibi konularda bilgi sahibi olacaksınız. Eğer hazırsanız embriyo transferi sonrası dikkat edilmesi gerekenler başlıklı yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

Embriyo Transferi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi gerçekleştirildikten sonra tedavinin büyük bölümü sona ermektedir. Embriyo transferi sonrası yapılması gereken tedavinin başarılı olup gebeliğin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini beklemektir.
Tedavi süresince olduğu gibi sonrasında da dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Transfer sonrasından gebelik testine kadar olan süreç oldukça önemlidir. Transfer sonrasındaki ilk 12 gün oldukça önemlidir.
- Transfer sonrasında ilk 1-2 saat klinikte yatarak dinlenmek gereklidir. Embriyo transferi esnasında özel bir durum olmazsa narkoz uygulanmaz bu nedenle anne adayının araç kullanmasında bir sakınca yoktur.
- Transferin ardından 1-2 gün geçmeden uzun sürecek yolculuklar yapılmamalıdır. Anne adayı 2-3 gün süre ile eve sakin bir ortamda dinlenmelidir, ancak sürekli yatmasına gerek yoktur.
- Embriyo transferinin ardından basit ev işleri yapılabilir. Hapşırma öksürme, sağa sola dönme, merdiven inip çıkma gibi durumlar tutunmayı etkilemez.
- Günlük aktivitelere devam edilebilir ancak ağır spor aktivitesi, atlama, zıplama, ağır kaldırma gibi hareketler yapılmamalıdır.
- Tedavi başlamadan önce olduğu gibi sonrasında da sigara ve alkol kesinlikle yasaktır.
- Beslenirken aşırı yağlı, baharatlı ve şekerli gıdalar tüketilmemelidir. Asitli içecekler, kahve ve bitki çayları tüketilmemelidir. Taze sebze ve meyve, proteinler tüketilmelidir. Bol su içilmelidir.
- Basit ağrı kesiciler bile doktor izni olmadan kullanılmamalıdır. Tedavi amaçlı kullanılan iğne ve ilaçlar kesilmemelidir.
- Hamam, kaplıca, havuz gibi yerlere gidilmemelidir.
- Gebelik testi sonuçlanana kadar cinsel ilişkiye girilmemelidir.
- Stresten uzak durulmalıdır.
Embriyo transferi sonrasında duş almak ya da tuvalete gitmek de annelerin aklını karıştıran önemli sorulardan biridir. Bu soru hakkında bilgi edinmek için tüp bebek transfer sonrası tuvalet başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Embriyo Transferi Sonrası Muayene Ne Zaman Yapılır?
Embriyo transferi sonrasında 12 gün sonra bir kan tahlili ile gebelik testi yapılır. Gebeliğin tespitinden 10-15 gün sonra ultrason muayenesi yapılır.
Tüp Bebek İlaçlarının Kullanımı Ne Zaman Bırakılır?
Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar embriyo transferinin ardından doktora danışarak alınmalıdır. Tedavi esnasında kullanılan ilaçlar transfer sonrasında hemen kesilmez. Çoğu doktor ilaç ve iğne kullanımına devam eder. İlaçlara devam edilmesi gereken süreyi hastanın durumuna bağlı olarak doktoru belirler. Hastanın şu anki durumu daha önce yapılan tedavilerde alınan sonuçlar ve yaşanan komplikasyonlar gibi detaylar ilaç kullanım süresini belirleyen önemli ayrıntılardır.
Standart bir süre olmamakla birlikte progesteron iğneleri ve diğer ilaçlar luteal destek sağlayacağından gebeliğin oluşmasının ardından 12. hafta bitimine kadar kullanılır. Bu haftadan sonra progesteron desteğini plasenta sağlar bu hormon ve ilaçların dışarıdan alınmasına gerek kalmaz. İlk denemelerde taze embriyo kullanılıyorsa ilaç kullanımı kanama olmaması durumunda 8. haftada kesilmektedir.
Tüp Bebek İlaçlarının Yan Etkisi Olur mu?
Bu ilaçların kullanımının hamile kalan anne adayı ve bebekler üzerinde her hangi bir yan etkisi yoktur. Bu tedavi süresince kullanılan ilaç ve iğnelerin çoğu asında vücudun kendisinin üretmesi gereken ancak çeşitli nedenlerle üretemediği ya da yeterli miktarlarda üretmediği maddelerdir. Bu nedenle dışarıdan verilmektedir ve yan etkisi yoktur.
POPÜLER YAZILAR

9 Ocak 2021

15 Aralık 2020

10 Mart 2021

16 Ocak 2021

19 Mart 2021

13 Aralık 2020

9 Aralık 2020

23 Ocak 2021

4 Aralık 2020

21 Şubat 2021

18 Aralık 2020

24 Aralık 2020