11 Şubat 2021
565
Bu yazımızda neler var?
Bu yazımızda, Hamilelikte folik asit ne zaman kullanılır? Folik asit kullanımı nasıl olmalıdır? Folik asit kilo verdirir mi? Hangi besinlerde folik asit bulunur? vb. gibi birçok konuda bilgi sahibi olacaksınız. Eğer hazırsanız folik asit kilo aldırır mı başlıklı yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

Folik Asit Kilo Aldırır mı?
Vücudumuza büyük bir öneme sahip folik asitin aynı zamanda birçok faydası da vardır. Birkaç örnek vermek gerekirse:
- Vücudun amino asit dengesini düzenler.
- Herhangi bir kalp hastalığı riskini azaltır.
- Beyin sağlığını güçlendirir.
- Alzheimer rahatsızlığını önlemeye yardımcı olur.
- Anemi riskini azalttığı gibi yüksek tansiyonu da düşürür.
- Vücudun yeni hücreler oluşturmasını sağlarken muhafaza da etmektedir.
- Depresyon rahatsızlığına dahi iyi gelir.
- Hamile kadınlar için ise hamilelik sürecinde oluşan kusurları kapatmaya ve de nöral tüp defektlerinin azaltılmasında fayda sağlar.
Pek çok faydasının yanında ‘Folik asit kilo aldırır mı?’ diye düşünenler de vardır. Folik asit doğrudan kilo aldırır diye bir durum yoktur. Özellikle sağlıklı beslenmelerle folik asit alımı artarsa kilo alımı görülmez. Fakat folik asit eksiliğinin doğrudan kilo kaybı oluşturduğu görülür. Kilo alma ve kilo verme durumlarının kişiden kişiye değiştirdiğini de göz önünde bulundurmak gerekir. Özellikle folik asitin kilo aldırdığını söyleyemeyeceğimiz gibi bazı kişilerin kilo alma sebebi folik asit miktarından da olabilir. En iyi sonucu almak için test yaptırmak önemlidir. Diğer yandan genel olarak folik asit kilo aldırır diyemeyiz. Ancak folik asitin oluşturduğu kilo kaybını azaltmak için ise folat seviyesini arttırabilirsiniz.
Folik Asitli Besinler ve Tüketimi
Folik asitli besinleri günün belirli saatlerinde tüketmek hem sağlık açısından avantaj sağlarken hem de kilo alımını ve kilo verimini dengeler. Özellikle beslenme zamanlarımızdan sabah ya da akşam saatleri folik asit için en uygun zamanlardır. Özellikle aynı zamanlarda almakta yani besinlerin tüketim saatlerinde dikkatli olmakta fayda vardır. Bu durum folik asit alan vücudun daha etkili tepki vermesine olanak sağlar ve vücudun folik asit alımını hatırlatır. Özellikle hamilelikteki yararlarından dolayı folik asit kullanılmasına dikkat edilmelidir. Folik asit ihtiyacımız için tercih edebileceğimiz besinler ise aşağıda sıralanmıştır.
- Muz
- Fasulye
- Et
- Kavun
- Bamya
- Mantar
- Yeşil yapraklı sebzeler
- Limon
- Brokoli
- Domates suyu
- Portakal suyu
- Kuşkonmaz
Hamilelikte Folik Asit Kullanımı
Folik asit kullanımının fayda sağladığı hamilelik dönemi içerisinde de dikkatli tüketilmesi gerekir. Öncelikle folik asit için yenilecek besinlerin annenin ile bebeğin sağlığını ne kadar etkileyeceği ve fayda sağlayacağı doktor kontrolünde onaylanmalıdır. Diğer yandan folik asit kullanımına hamile kalmadan yaklaşık 6 ile 8 hafta önceden başlamak gerekir. Kullanımın sonu ise hamileliğin 12’inci haftasında tamamlanmalıdır. Günlük alım miktarının da 0.4 mg olması yeterlidir.
Daha önceki hamileliklerinde nöral tüp defektli olan gebeler de ise kullanım miktarı günlük 4 mg olmalıdır. Ayrıca bu gebeliklerde folik asit hamile kalmadan en az 3 ay önce alınmaya başlanmalı ve hamileliğin 12’nci haftasına kadar devam etmelidir. Sadece besinlerle değil aynı zamanda bu gebeliklerde yalnız folik asit içeren ilaçlar da kullanılmalıdır.
POPÜLER YAZILAR

9 Ocak 2021

15 Aralık 2020

10 Mart 2021

16 Ocak 2021

19 Mart 2021

13 Aralık 2020

9 Aralık 2020

23 Ocak 2021

4 Aralık 2020

21 Şubat 2021

18 Aralık 2020

24 Aralık 2020