close
close

Bu yazımızda neler var?

Bu yazımızda, Hamilelikte ilk hafta neler olur? Hamileliğin ilk haftasında bebek oluşur mu? Hamileliğin ilk hafta belirtilerinde neler bulunur?  Trimester ne demek? Trimester nedir? vb. gibi birçok konuda bilgi sahibi olacaksınız. Eğer hazırsanız hamilelik de 1 haftalık hamilelik yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

1 Haftalık Hamilelik

1 Haftalık Hamilelik

Gözünüz aydın hamilelik sürecinin başlangıcına hoş geldiniz. Bu süreç boyunca sizi daha iyi bilgilendirmek, sizi rahatlatmak, aklınızdaki sorulara cevaplar verebilmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız.  Eğer test yaptırmadıysanız ve test hakkında bilginiz yok ise, hamilelik testi ne zaman yapılır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Ortalama 40 hafta sürecek geri sayımın ilk haftasındayız. Ve biz, sizler için tam 40 haftalık bir serüven oluşturduk. Oluşturduğumuz bu serüvende daima birlikte olmak dileğiyle. Hamileliğin ilk haftasında, henüz bir bebek yoktur. Vücudunuz hamileliğe hazırlanma sürecine başlamıştır. Artık iyi ve sağlıklı bir beslenme sürecine girmeniz gerekiyor. Eğer sigara, alkol tüketiminiz varsa mutlaka kaçınmanızı öneriyoruz. Eğer nasıl sağlıklı besleneceğiniz konusunda daha çok bilgiye ulaşmak isterseniz hamilelikte beslenme kategorimizi inceleyebilirsiniz. Eğer bu haftada hangi belirtileri göreceğinizi merak ediyorsanız hamileliğin ilk belirtileri nelerdir? adlı yazımızdan okuyabilirsiniz. Ruh sağlığınızın da fiziksel sağlığınız kadar önemli olduğunu unutmayın. Bu süreçten sonra stresten de uzak durmalısınız. Ancak biraz endişe ve stres ilk haftalarda normaldir bu endişe ve stresi devam ettirmemeye çalışın yeterli. Eğer yapmıyorsanız ya da denemediyseniz yoga yapmanızı tavsiye ediyoruz. Hem kaygıyı azaltmada hem de sizi zinde tutmada çok önemli bir rol oynuyor. Hamilelik sürecinde en çok duyacağın kelimelerden biri trimesterdir.

Trimester Dönemleri

Hamilelik, 9 ay boyunca sürmektedir. Bu 9 ay üç aşamaya ayrılır. Bu ayrılma aşamalarına trimester adı verilir. Hamileliğin ilk üç ayı 1.trimester, ikinci üç ayı 2.trimester ve son üç ayı ise 3.trimester olarak adlandırılır.

1.Trimester (Hamilelikte ilk üç aylık dönem): Bu dönem bebeğinizin gelişimi için en önemli dönemdir. Bu dönemde bebeğinizin vücut yapısı, organları gelişir. Hiç ummamak kaydı ile düşük ve doğumunuzda ki kusurlar bu dönemde ortaya çıkar. Sizin de vücudunuz bu dönemde önemli değişikliklere uğrayacaktır. Buna bağlı olarak kimi hamile kadınlarda enerji seviyesi kat kat artarken kimi kadınlar da ise yorgunluk ve bitkinlik hissiyatı oluşabilir. Bebeğinizin kalp atışlarını ve sağlığını kontrol etmek için ultrason yapılacak dönemdir.

2.Trimester (Hamilelikte ikinci üç aylık dönem): Bu döneme genellikle altın dönem denilmektedir. Gündüzleri daha enerjik olacak geceleri de daha rahat uyuyacağınız bir döneme girmiş bulunmaktasınız. Mide bulantılarınızda azalmalar, daha az yorgun hissetme ve bunun gibi hoş olmayan belirtilerden kurtulduğunuz dönemdir. Yine de ara ara eklem ağrıları, kabızlık, mide ekşimesi gibi semptomları yaşayabilirsiniz. Bu dönem içerisinde, 16-20. Hafta aralığında bebeğinizin hareketlerini hissedebilirsiniz. Bebeğiniz bu dönem de bile sesinizi duyabilir ve sizi tanıyabilir. Bu dönemde 18-22. Haftalar arasında anatomi ultrasonu yapılabilir. Bu ultrason ile birlikte bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz.

3.Trimester (Hamilelikte son üç aylık dönem): Artık hamileliğin son aşamasına ulaştığınız dönemdir. Bu dönemde bebeğinizin doğumu için heyecanlı ve endişeli olacaksınız. Ayrıca bu dönemde doktorunuzu daha sık görmeye başlayacaksınız. Seyahat kısıtlamalarınız yürürlüğe girecektir. Bu dönem kendinizi doğum hakkında eğitmek için en iyi dönemdir.

Bir sonraki hafta neler olacağını merak ediyorsanız 2. haftalık hamilelik başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.