close
close

Bu yazımızda neler var?

Bu yazımızda, 11 haftalık hamilelikte neler yemelisiniz? 11 haftalık hamilelikte hangi vitaminler alınmalıdır? Hamileliğin 11. haftasında bebek gelişimi nasıl olur? 11 haftalık hamilelikte bebek kilosu ve boyu ne kadar artar? Hamileliğin 11. Haftasında bebek neler yapar? vb. gibi birçok konuda bilgi sahibi olacaksınız. Eğer hazırsanız 11 haftalık hamilelik başlıklı yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

11 Haftalık Hamilelik

11 Haftalık Hamilelik

Hızla gelişmeye devam eden bebeğiniz bu hafta bir brüksel lahana ebatlarına ulaşmış durumda. 11 haftalık bebeğiniz yaklaşık  50-65 mm boyunda ve 8 gram ağırlığında olan bebeğiniz sıçrama hareketleri yapmaya bu hafta başlıyor ancak bu hareketi annenin hissetmesi pek mümkün değildir. 

Hızlı bir gelişim sürecinde olan bebek ve 11 haftalık hamilelik döneminde bulunan anne için kalsiyum takviyesi gereklidir. Annenin diş ve kemikleri, bebeğin kemik, sinir ve kas gelişimi ile kalp atışının düzenlenmesi ve kan pıhtılaşmasının sağlanabilmesi için oldukça önemlidir. Kalsiyum süt ve süt ürünlerinden, badem, susam, fasulye ve bakliyatlar, incir ve ıspanaktan alınabilir.

11 Haftalık Hamilelikte Anne Değişimleri

Gebeliğin ilk üç aylık döneminin son haftalarına girdiğiniz bu dönemde mide bulantınızın yavaş yavaş azaldığını hissedebilirsiniz. 11 haftalık hamilelik belirtileri içerisinde kendinizi daha enerjik hissetmeniz, hormon değişimlerinden kaynaklı mide ekşimesi ve kabızlık, daha aç hissetmek, artan iştah, çok hafif beliren bir göbek sayılabilir. Baş ağrısı bu hafta yaşanan en yaygın şikâyetlerden birisidir. Bunun nedeni ise artan kan üretimi olarak gösterilmektedir. Dolaşım sisteminde yaşanan değişimler baş dönemsi ve baş ağrısı yaşamanıza neden olur.  

Bu hafta şişkinlik, geğirme, gaz gibi durumlar yaşamanızda artış olur bunun nedeni progestin adlı hormondur. Bu hormon hamileliğin sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlamaktadır. Görevi kasları yumuşatmak, sindirimi yavaşlatarak bebeğe besin akışını sağlamaktır.

Hem progestin hormonu hem de büyüyerek diğer organlara baskı yapan rahminiz nedeni ile şişkinlik ve gaz sıkıntıları yaşamanız normaldir. Bir önceki hafta tavsiye ettiğimiz gibi hafif tempolu egzersizler ve bol su içmek faydalı olacaktır. Nasıl egzersiz yapacağınıza dair fazla bilginiz yoksa hamilelikte aylara göre yapılabilecek egzersizler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

11. hafta hamilelik beslenmesinde balık bulunması faydalıdır ancak uskumru gibi dip balıkları ve çiğ balılar yememeniz gerekir.

11 haftalık Bebek Gelişimi

Karnınızda günden güne büyüyerek 11 haftalık olan bebeğiniz bu hafta da yutmaya ve emmeye ayrıca esnemeye devam ediyor. Ultrason görüntüsüne bakıldığından göz araları geniş, kulakları ise düşük olarak görülür. İlerleyen dönemlerde bu organlar da diğer organlar gibi yerlerine yerleşecektir.

Hareketleri gittikçe artar. Ancak halen dışarıdan hissedilebilir durumda değildir. Bebek bir ipin ucunda bulunan topaç gibi ani sıçrama hareketleri yapar. Bu sıçrama hareketleri kordonun uzaması için oldukça gereklidir.

11 haftalık hamilelikte bebek gelişimi için önemli bir nokta karaciğerde kan hücresi yapımının bu haftada başlamasıdır. Ayrıca geçtiğimiz haftalarda perdeli olan parmakları birbirinden ayrıldığı için ellerini ve parmaklarını daha rahat hareket ettirmesi de mümkün hale geliyor. Minik elleri ile kordona ve kese duvarlarına dokunarak bu duyusunu geliştirmeye başlıyor.

Duyuları da organları gibi hızla gelişmeye devam eden bebeğiniz amniyon sıvısının tadını almaya başlayacaktır. Koku alma duyusu da biyolojik olarak gelişmiştir ancak bunu kullanması henüz mümkün değildir, doğum sonrasında aktif hale gelecektir. Bir sonraki hafta hamilelik sürecinizde sizi nelerin beklediğini merak ediyorsanız 12 haftalık hamilelik başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.