close
close

Bu yazımızda neler var?

Bu yazımızda, 12 haftalık hamilelikte neler yemelisiniz? 12 haftalık hamilelikte hangi vitaminler alınmalıdır? Hamileliğin 12. haftasında bebek gelişimi nasıl olur? 12 haftalık hamilelikte bebek kilosu ve boyu ne kadar artar? Hamileliğin 12. Haftasında bebek neler yapar? vb. gibi birçok konuda bilgi sahibi olacaksınız. Eğer hazırsanız 12 haftalık hamilelik başlıklı yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

12 Haftalık Hamilelik

12 Haftalık Hamilelik

İlk üç aylık dönemin son haftası olan 12 haftalık hamilelik döneminde gebeliğin en zorlu dönemin bitirmek üzeresiniz. Düşük riskinin çok yüksek olduğu ilk üç aylık dönem bu haftayı doldurduğunuz gün sona erecek.

Bebeğinizin yaklaşık bir kivi boyuna ulaştığı bu hafta kilo artışı yaşamaya başlamanız normaldir.

Hamilelik döneminde fazla kilo almamak ve hamilelik sonrası kiloları daha kolay verebilmek için bu hafta bir diyetisyenle görüşmeniz faydalı olacaktır.  Hayatınız boyunca en alabileceğiniz en mutlu eden kiloları daha sağlıklı şekilde alabilmek için yağ ve şekeri azaltmanız, öğünleri sık sık ve az az yemeye başlamanız doğru olacaktır. Ayrıca u konuda daha fazla bilgi almak için hamilelikte kilo alımı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bebeğinizin hareketleri bu haftada artarak devam eder biraz daha kuvvetlidir ancak hissetmek için bir süre daha beklemeniz gerekecek.

Bebeğiniz ve sizin için oldukça önemli olan ikili tarama testi 12 ve 14. haftalar arasında yapılmaktadır. Bu test bebeğin genetik hastalık taşıma ve down sendromlu doğma risk oranlarını ölçen bir kan tahlildir. 

12 Haftalık Bebek Gelişimi

Bu hafta bebeğiniz kolaylıkla parmaklarını açıp kapayabilir ve tırnakları oluşmaya başlar. Ağzı ile geçen haftalarda yapmaya başladığı emme hareketleri ultrasonda görülebilir hale gelir. 12 haftalık bebek boyu yaklaşık olarak 7-8 santim, ağırlığı 12-15 gram arasındadır. 

Kemiklerin sertleşmeye başladığı 12. hafta bebek gelişiminde geçtiğimiz haftalarda kıkırdak halinde olan kemikler kireçlenmeye ve sert kemiğe dönüşmeye başlar. Vücudunun çeşitli yerlerinde minik tüyler ve saçları çıkmaya başlar.

Ultrasonda burun kemiği görülür hale gelmiştir ve plasentanın oluşumu tamamlanmıştır. Bu gelişme ile birlikte hamleliğin devamı için gereken hormonların üretimi gereken düzeye ulaşmış olur.

Bu hafta bebeğin cinsiyeti belli olabilir çünkü dış üreme organları belirgin şekilde oluşmuştur. Ancak bebeğin pozisyonu nedeniyle ultrasonda görülemeyebilir. Eğer cinsiyet tahmininde bulunmak ve cinsiyet hesaplaması yapmak isterseniz çin takvimi 2021 başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Yüzü insan yüzüne daha çok benzemeye başlamıştır; gözleri artık olması gereken yere daha yakındır. Kulakları şekillenmeye devam eder. 

Ağzında süt dişleri olarak şekillenecek olan 20 adet tomurcuk büyümeye devam etmektedir.

Ses tellerin oluşumu ve gelişimi tamamlanmıştır bu sayede doğumdan hemen sonra ağlama sesini duyabileceksiniz.

Oluşan sindirim sisteminde sindirim kasları gelişmeye devam ediyor bu sayede doğduktan sonra yediklerini bağırsaklarından itebilecek.

Kemik ilikleri akyuvar üretmeye devam eder.

12 Haftalık Hamlelikte Anne Değişimi 

Hamileliğinizin 12. haftasında karnınız bir miktar şişmeye başlar ve ilk hamileliği olmayan bazı anne adayları hamile kıyafeti giymeye bile başlayabilirler. Karnınızın şişmesi yoksa eğer endişelenmenize gerek yok hamilelikte karın ne zaman büyümeye başlar yazımızı okuyarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Mide ekşimesi yaşamaya bu hafta da devam edebilirsiniz. Yattığınız zaman mide asidi yemek borusuna ulaşabilir bu nedenle yanmalar hissetmeniz normaldir.

Mide yanmalarını en aza indirgemek için sıvı tüketimini öğünlerle değil öğün aralarında yapın. Lokmalarınızı iyice çiğneyerek yutun. Acı, ekşi, kahve, çikolata gibi şeyler tüketmeyin.

Bu hafta da baş ağrısı yaşamaya devam edersiniz. Daha önce belirttiğimiz gibi bunun nedeni artan kan hacmi nedeniyle dolaşımda oluşan değişikliklerdir.

Hamileliğin 12. Haftasında vücudunuzda fazla melanin üretilmeye başlar ve koyu lekeler oluşabilir. Bir sonraki hafta hamilelik sürecinizde sizi nelerin beklediğini merak ediyorsanız 13 haftalık hamilelik başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.