close
close

Bu yazımızda neler var?

Bu yazımızda, 17 haftalık hamilelikte neler yemelisiniz beslenme nasıl olmalıdır? Hamileliğin 17. haftasında bebek gelişimi nasıl olur? 17 haftalık hamilelikte bebek kilosu ve bebek boyu ne kadar artar? Hamileliğin 17. Haftasında bebek neler yapar? vb. gibi birçok konuda bilgi sahibi olacaksınız. Eğer hazırsanız 17 haftalık hamilelik başlıklı yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

17 Haftalık Hamilelik

17 Haftalık Hamilelik

17 haftalık hamilelikle birlikte doğuma yaklaşan annenin karnı büyürken bebeğinde gelişimi hızla devam eder. Bebeğin gelişimi ve büyüklüğü için bu dönemde rahim içindeki büyüklüğüne armut benzetmesi yapılır.

17 haftalık hamilelik bebek gelişimi ile birlikte annede de streslerin azalmasını başlatır. Bu nedenle anne için diğer haftalara göre oldukça rahatlatıcı bir dönem başlar. Doğuma yaklaştıkça hızlanan gelişimleri anne ve bebek için 17 haftalık hamilelik üzerinde inceleyecek olursak:

17 Haftalık Hamilelikte Annenin Değişimleri

Hamilelikte değişimlerle beraber haftalar da çok hızlı ilerler.  17 haftalık hamilelikte annenin değişimleri hem duygusal hem de fiziksel olur. Bebeğin hareketliliğinden dolayı büyüyen anne karnı 17’inci haftada aşağıya doğru sarkmaya başlar. Bu durumda da hamile kadınların kıyafetleri günlük rutin kıyafetlerden hamilelik kıyafetlerine doğru değişim gösterir. Hamilelik kıyafetleri sadece karnın bölgesinden değil, hamilelikte kilo alımlarından da değişime uğrar. Özellikle 17 haftalık hamilelikle birlikte anneler 4 kg hamilelik kilosu almış olurlar. Ortalama alınması gereken kilo 17 haftalık hamilelikte 4 kg ile sınırlanmıştır. Daha fazla kilo alımı olursa eğer buna dikkat etmek için hamilelikte aylara göre yapılacak egzersizler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Eğer hala kilo alımınız devam ediyor ise doktor kontrolüne gidilmesi gerekir.

Rahim bölgesinin üst kısmında pelvis duvarına bitişik olarak yer alan yuvarlak bağların hamilelikte gerilmesi çoğu zaman annelere yoğun ağrılar hissettirir. 17 haftalık hamilelikte meydana gelen yuvarlak bağ ağrıları ise rahim bölgesinin büyümesiyle oluşur ve rahim bölgesi ne kadar büyürse ağrıların şiddeti de o kadar artar. 17 haftalık hamileliğinizde sağ ve sol kasıklarınızdan gelen yuvarlak bağ ağrıları için endişe etmenize gerek yoktur. Hamilelikte yaşanan doğal bir ağrı olduğu için dinlenmek ve ağrıların geçmesini beklemek gerekir.

17 haftalık hamilelikte annenin değişimlerinden ya da rahatsızlıklarından biri de vajina akıntılarıdır. Bu haftada vajinadan gelen beyaz ya da sarımsı akıntılar, normal şartlarda iltihap sonucu gelen akıntılar değildir.  Hamilelik süresinde oluşan vajina akıntılarıdır. Gün içinde yoğun gelmesi ya da akıntıların fazlalaşmasında ise ped kullanılması tavsiye edilir. Ancak 17 haftalık hamilelikte oluşan akıntının enfeksiyona dönüşmemesi için naylon iç çamaşırı ya da külotlu çorap kullanılmaması gerekir.

17 Haftalık Hamilelikte Bebeğin Değişimleri

17 haftalık hamilelikte bebeğin değişimleri de bebeğin gelişimi ile orantılı olarak devam eder.

  • Anne karnında 17 haftalık bebeğin kilosu 150 gr olurken uzunluğu da 11 cm olur.
  • Kalp atışları beyinden gelen komutlarla birlikte düzene girer. Hatta bebeğin kalbi dakikada 150 atış yaparak asıl görevi olan kan pompalama işlevini de yerine getirmeye başlar.
  • Kıkırdak bir yapıda olan bebeğin kafatası ise 16’ıncı haftada sertliğini de almaya başlar.
  • Rahim içerisinde bebeği çevreleyen bir yağ tabakası oluşmaya başlar. Yağ tabakası sayesinde de bebeğin kordon bağı güçlenir. Aynı zamanda yağ tabakasının bir diğer faydası da bebeğin ince deri yapısının giderek kalınlaşmasını sağlar.
  • Hareketliliği artan bebeğin eklemleri de güçlenir ve ter bezlerinin oluşumu da bu dönemde meydana çıkar.

Bir sonraki hafta hamilelik sürecinizde sizi nelerin beklediğini merak ediyorsanız 18 haftalık hamilelik başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.