close
close

Bu yazımızda neler var?

Bu yazımızda, 19 haftalık hamilelikte neler yemelisiniz beslenme nasıl olmalıdır? Hamileliğin 19. haftasında bebek gelişimi nasıl olur? 19 haftalık hamilelikte bebek kilosu ve bebek boyu ne kadar artar? Hamileliğin 19. Haftasında bebek neler yapar? vb. gibi birçok konuda bilgi sahibi olacaksınız. Eğer hazırsanız 19 haftalık hamilelik başlıklı yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

19 Haftalık Hamilelik

19 Haftalık Hamilelik

Hızla büyüyen bebek ve bebeğin büyümesini dışarıdan gösteren anne karnı, 19 haftalık hamilelikte de tüm hızıyla devam eder. Bunun yanında bebeğin anne karnındaki büyümesi hem dışarıdaki görüntüsünden hem de bebeğin boyutundan dolayı mango meyvesine benzetilir.

 19 haftalık hamilelik, diğer haftalar gibi anne ve bebeğe etki ederken özellikle annenin zorlu süreçlerine ara verilmiş olan bir haftadır.  Trimester döneminin, birinci ve üçüncü dönemi çok ağır geçerken arada kalan ikinci dönem trimester, 19 haftalık hamilelik ile beraber anneye daha rahatlatıcı hissettirmeye başlar. 19’uncu haftanın hem anne hem de bebek üzerindeki etkilerini ayrı ayrı incelemek daha faydalı olacaktır.

19 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi

19 haftalık hamilelikte, bebek gelişimini doğuma doğru iki kat hızlandırmış olur. Bebek için gelişimler organları ve hareketliliği üzerinden 19’uncu haftada ilerlemeye devam eder.

  • 19’uncu hafta bebek kilosu 300-350 gr arasında değişiklik gösterir.19 hafta bebek boyu için ise 15-16 cm aralığında uzadığını söyleyebiliriz.
  • Bu haftada bebeğinizin rahim içerisinde üzerini kaplayan beyaz renkte vernikskazeoza adında bir yağ tabakası olur. Bu tabakanın oluşma amacı rahim içinde artan amniyon sıvısından bebeği korumaktır. Aynı zamanda doğuma kadar bu su ile birlikte rahim içerisinde kalan bebeğin kırış kırış görünmemesi de yine beyaz renkli vernikskazeoza yağ tabakası sayesinde olur. Yağ tabakası doğuma kadar kendiliğinden kaybolabilirken kimi zaman doğumda da görülebilir.
  • Bebeklerin 19’uncu haftasında hareketliliğinin artması ile birlikte uykularında da azalmalar olur. Öyle ki, ilerleyen haftalarla birlikte 19’uncu haftada da bebeğin uyku saati 2-3 saat arasında değişir.
  • 19 haftalık hamilelikte bebeklerde diş oluşumu mümkün değildir. Fakat süt düşleri için gerekli olan süt diş tomurcukları bu hafta içerisinde oluşmaya başlar.
  • Kız bebeklerde vajina ve fallopi tüpleri yerine yerleşirken, erkek bebeklerin de üreme organı gelişmeye başlar.

19 Haftalık Hamilelikte Anne Değişimleri

  • Hamilelik hormonlarının etkisi ile artan mukozan, annelerin burun tıkanıklığı yaşamasına neden olur. Burun tıkanıklığı hamilelik sürecinde genel ve geçici bir durumdur, ilaç kullanmaya gerek yoktur.
  • Her hafta daha da büyüyen rahim ve artan hormonlar ile annenin cildinde oluşan lekeler 19 haftalık hamilelik ile daha da belirginleşir. Bu lekeler sivilce ve yüzün belli bölgelerinde görülen kızarıklardır. Güneşte ortaya çıkarlar, geçicidirler.
  • Rahmin büyümesi mideye baskı oluşturduğu için 19’uncu haftada annede reflü ve mide yanması şikâyetleri görülür. Aynı zamanda kabızlık belirtileri de bu haftada başlar. Yeterince su içmek ve sıvı tüketmek anneyi rahatlatır.
  • Bebeğin büyümesi ile anneden temin ettiği enerji ihtiyacı da artar. Bu nedenle 19 haftalık hamilelikte annenin beslenmesine daha çok özen göstermesi gerekir. Beslenme hakkında daha fazla bilgi edinmek için hamilelikte beslenme başlıklı kategorimizi inceleyebilirsiniz.

Bir sonraki hafta hamilelik sürecinizde sizi nelerin beklediğini merak ediyorsanız 20 haftalık hamilelik başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.