close
close

Bu yazımızda neler var?

Bu yazımızda, 2 haftalık hamilelikte neler olur?  2 haftalık hamilelikte bebek oluşur mu? 2 haftalık hamilelik belirtilerinde neler bulunur?  Bebek cinsiyeti tahmin etmek vb. gibi birçok konuda bilgi sahibi olacaksınız. Eğer hazırsanız 2 haftalık hamilelik başlıklı yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

2 Haftalık Hamilelik

2 Haftalık Hamilelik

Hamilelik bilimsel anlamda  38 hafta sürer. Ancak yumurta ve spermin birleştiği an tam olarak belirlenemediği için, doktorlar doğumu adet döngünüzün son periyodunun başlangıcından 40 hafta sonrası olarak hesaplar. Bu yüzden aslında 2 haftalık hamile sayılan süreç tam da döllenmenin oluştuğu zamana denk geliyor.

Hamileliğin ikinci haftası genel olarak yumurtanın seçildiği ve gelişmeye başladığı dönemdir. Doğru yumurta bu haftada doğru spermi bularak bebeğin temelleri atılır. Siz bu haftada muhtemelen hamile olduğunuzun farkında bile olmayacaksınız.

2 Haftalık Hamilelikte Anne Adayında Görülen Bazı Değişimler

Bu dönemde ilk yaşanan değişimlerden biri rahim ağzının kalınlaşması ve bu bölgede kanlanmanın fazlalaşması olacaktır. Bunun sebebi embriyonun rahimde kalabilmesinin sağlanmasıdır. Anne adayının hamilelik ihtimalini anladığı en büyük belirtilerden biri olan, yumurtanın çatlaması olayı ve anne adayının hafif bir kanamasının olması da hamileliğin 2. haftasında yaşanır. Diğer tüm belirtiler için hamileliğin ilk belirtileri nelerdir başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bu dönemde anne ve baba adaylarından gelen kromozomlar, yumurta hücresinde birleşirler ve hızla bölünmeye başlarlar. Bu bölünme defalarca tekrarlanır rahimde 32 hücreye bölünmüş olurlar,  bu nokta aynı zamanda bebeğin cinsiyetinin de belli olduğu noktadır. Baba adayının spermi “Y kromozomu” taşıyorsa bebek erkek, “X kromozomu” taşıyorsa da kız olacaktır.

2 Haftalık Hamilelikte Anne Adaylarının Dikkat Etmesi Gerekenler

Hamileliğin ilk üç haftasında herhangi bir kesinlik de söz konusu olmadığı için anne adaylarının hamile olduklarını fark etmeleri oldukça zordur. Bazı istisnai durumları bu genellemeden elbette uzak tutuyoruz. Ne kadar farkında olunamasa da bu dönemde hamileliğin verdiği etki ile anne adayında pek çok değişim olmaktadır.

Özellikle bu aralıkta vücutta aniden artmaya başlayan östrojen ve progesteron hormonları, göğüs uçlarının hassaslaşmaya başlamasına neden olabilir. Bu durum çoğu zaman hamile olmanın işareti olarak kabul edilebilir ancak fazla heyecana kapılmaya gerek yok. Çünkü genel olarak kadınların adet döngülerinin olduğu zamanlarda da göğüslere hassaslaşma meydana gelir.

Hamilelik her aşaması ile zorlu geçen ve hassas yaşanması gereken bir dönemdir. Anne adayı bu sürecin ilk haftasından son haftasına kadar türlü değişimler geçirir ve hamileliği sürekli bu değişimlere ayak uydurmaya çalışarak geçirir. Değişimlerin yaşandığı her dönemde annenin yapması gereken kendisine her  açıdan dikkat etmesi olacaktır. Özellikle ilk haftalarda sağlıklı beslenmeye geçiş, zararlı sayılabilecek her türlü besinden de uzaklaşma önem arz etmektedir. Bu dönemde kilonuzu kontrol etmeli hamilelikte en ideal kilonuza ulaşmalısınız. Hamilelikte ideal kilo ve daha fazlası için hamilelikte kilo alımı başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz. Anne adayı bu dönemlerde bol bol vitamine, kalsiyuma, folik asit ihtiyaç duyacaktır. Bol yeşillik, beyaz ve kırmızı et, meyve tüketimi önemlidir. Aynı zamanda doktorunuz ihtiyaç halinde takviye folik asit ve vitamin desteği verebilir. Sizin de bundan sonraki dönemlerde tükettiğiniz besinlerin zengin vitamin içerikli olmasına özen göstermenizde fayda olacaktır. Bir sonraki hafta neler olduğunu merak ediyorsanız 3 haftalık hamilelik başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.