close
close

Bu yazımızda neler var?

Bu yazımızda, Anne karnındaki bebek anne sesini ne zaman duyar? Anne karnında bebek ne zaman ses duyar? 22 haftalık hamilelikte neler yemelisiniz beslenme nasıl olmalıdır? Hamileliğin 22. haftasında bebek gelişimi nasıl olur? 22 haftalık hamilelikte bebek kilosu ve bebek boyu ne kadar artar? Hamileliğin 22. Haftasında bebek neler yapar? vb. gibi birçok konuda bilgi sahibi olacaksınız. Eğer hazırsanız 22 haftalık hamilelik başlıklı yazımızı okumaya başlayabilirsiniz

22 Haftalık Hamilelik

22 Haftalık Hamilelik

22 haftalık hamilelik anne ve bebeğin en yoğun ses iletişiminde olduğu haftadır. Ayrıca 20’li haftalarında ilerleyen bebek anne karnındaki büyüklüğünde nar boyutunda olur.

Daha önceki haftalarda da anne sesini duymaya başlayan bebek, 22’inci haftasında annesinin sesini diğer seslerden ayırarak, dışarıdaki pek çok sesi de anlamaya başlar. Bu nedenle 22 haftalık hamileliklerde beklere dinletilmek üzere özel müzik CD’leri hazırlanır. Hatta bebekler bu dönemde dinlediği sesleri doğumundan sonra dinlediğinde de tepki verirler.

22 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi

Daha önceki aylarda duyu organları gelişen bebek, 22 haftalık hamilelikte kendini dış dünyaya daha yakın hisseder. Bir diğer ifade şekli ile seslere karşı hassasiyet kazanan bebeğinizin kulağı dışarıdan gelecek seslere çevrilmiş olur.

  • 22 haftalık hamilelikte bebeğin boyu 27 cm olurken 22 haftalık hamilelikte bebek kilosu ise 450 gr olur.
  • Bebeğiniz gelişen işitme duyusu ile sadece sizi duymaz aynı zamanda da sesiniz bebeğinizi rahatlatır. Bu nedenle 22 haftalık hamilelikle birlikte, bebeğinizle bol bol muhabbet edebilirsiniz.
  • Hamileliğin ilk haftalarında çok fazla uyuyan bebeğin ilerleyen haftalarda ise 2-3 saatlik uykuları olmuştu. Bundan hareketle 22 haftalık hamileliğin getirdiği etkilerden biri de bebeğin uykusunda yeni düzeninin oluşmasıdır. Artık bebek için bir uyku ve uyanıklık düzeni olmaktadır.
  • Bebeğin oluşmaya başlayan ciğerleri ne yazık ki daha tam anlamıyla nefes alıp vermek için yeterli değildir. Fakat bebek bu durumda yine de nefes alıp vermeyi denemektedir. Bebeğin oksijensiz kaldığı düşünülmemelidir. İçerisinde yer aldığı plasenta bebeğe ihtiyacı olan oksijeni temin eder.
  • Bebeğin cinsiyete bağlı organları da şekillenmeye 22’inci haftada başlar. Daha önceki haftalarda kız bebeğin rahmi ve yumurtalıkları şekillenmeye başlamıştı bu hafta içinde de vajinası şekillenmeye başlar. Diğer yandan erkek bebeğin ise gelişen testisleri karnından aşağıya doğru yani testis torbalarına doğru ilerler.

22 Haftalık Hamilelikte Annenin Değişimleri

Annenin hamilelik süreci neredeyse beşinci ayını tamamlamak üzeredir. Bu nedenle de annenin 22 haftalık hamilelik ile birlikte hamilelikle bütünleştiğini söyleyebiliriz. Elbette bu bütünleşmenin getirdiği alışkanlık hamilelik ağrılarını önlemekte yeterli olmaz. 22 haftalık hamilelik sürecinde de annenin mide bulantıları, kasık ağrıları, ayak yanmaları ve genel sızıları devam eder. Bu ağrılar için hamilelik sona erene kadar devam edeceğini söyleyebiliriz. Özellikle bu hafta ve sonraki bir kaç haftada fazlasıyla ayak yanması hissedebilirsiniz. Bu konuda daha fazla bilgi almak için hamilelikte ayak yanması başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

  • 22 haftalık hamilelikte annenin karnı çokça büyümüş olsa da eğilip, kalkma noktasında iş yapabilir haldedir. Elbette bu duruma adlanılmamalı, ağırlık kaldırmada ve ani hareket yapmada dikkatli olunması gerekilir.
  • Hamilelikte artan östrojen hormon seviyesi, yükselerek genel artışta olan progesteron hormonu ile aynı seviyede olur.
  • Tüm bunların yanında 22 haftalık hamilelikte annede meydana gelen 3 büyük rahatsızlık oluşur. Bunlar: Rahim Kasıntısı, Kansızlık, Grip ve gribe bağlı İshaldir.

Bir sonraki hafta hamilelik sürecinizde sizi nelerin beklediğini merak ediyorsanız 23 haftalık hamilelik başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.