close
close

Bu yazımızda neler var?

Bu yazımızda, 23 haftalık hamilelikte neler yemelisiniz beslenme nasıl olmalıdır? Bebek kalp atışları ne zaman dinlenir? Bebek kalp atışları hangi hafta dinlenir? Hamileliğin 23. haftasında bebek gelişimi nasıl olur? 23 haftalık hamilelikte bebek kilosu ve bebek boyu ne kadar artar? Hamileliğin 23. Haftasında bebek neler yapar? vb. gibi birçok konuda bilgi sahibi olacaksınız. Eğer hazırsanız 23 haftalık hamilelik başlıklı yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

23 Haftalık Hamilelik

23 Haftalık Hamilelik

Kucağınıza alamasanız da 23 haftalık hamilelik döneminde bebeğiniz ele avuca sığabilir bir boyuta ulaşır. Hatta 23’üncü haftada bebeğin anne karnındaki şekline patlıcan benzetmesi yapılır.

23 haftalık hamilelikte bebeğinizin ultrason görüntüsünde yüz şeklini ellerini ve bütünüyle vücudunu daha iyi algılayabilirsiniz. Hatta gözlerinin rengi belli olmasa da göz şekli oluşmaya başlamış durumdadır. Hem annede hem de bebekte görülen çok belirgin değişimler vardır.

23 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi

23 haftalık hamilelikte gelişen bebeğinizin hareketliliğini çok daha iyi hissedersiniz. Çünkü bebeğin gelişimi hareketlerini daha yoğun yaşamasına imkân sağlar.

  • Bebeğiniz 23 haftalık hamilelikte bebek boyu yaklaşık 28 cm 23 haftalık hamilelikte bebek kilosu yaklaşık 500 gr ağırlığında olur. Böylelikle anne karnındaki hareketliliği yüksek ve hissedilir yapıdadır.
  • Hamilelikte geçirdiğiniz 23’üncü hafta, doktor kontrollerine gittiğinizde bebeğinizin kalp atışlarının stetoskop ile dahi dinlenebildiği bir haftadır.
  • Önceki hafta ciğerlerinden nefes alamayan bebeğin bu hafta ciğerlerindeki damarlarda gelişme olur.
  • Duyma duyusu daha önceki haftalarda gelişen bebeğin artık yüksek seslere karşı aşinalığı olur. Örneğin köpek havlaması, araba kornaları ya da elektronik seslere karşı doğduktan sonra da yabancılık hissetmezler.
  • Birkaç hafta boyunca gelişimi belli bir standartta olan bebeğin 23’üncü haftadan sonra gelişimi hızlanacaktır. Hatta kilosunda ise önceki 4 haftaya kıyasla iki kat artış olur.
  • Bebeğinizin derisindeki şeffaflık önceki haftalara göre gelişen yağ tabakası ile daha da kalınlaşmaya başlar. Fakat bu kalınlaşma bebeğinizin organlarının görülmesini engelleyecek boyutta değildir.
  • Bebeğinizin büyümesini yoğun hissettiğiniz gibi bebeğiniz de sizin hareketlerinizi çok yoğun hissedecektir. Bu nedenle 23 haftalık hamilelikte bebeğinizle birlikte müzik eşliğinde dahi dans edebilirsiniz. Çünkü her hareketiniz bebek tarafından hissedilir.
  • 23 haftalık hamilelikte bebeğin içerisinde yer aldığı amniyon sıvısının sağladığı genişlik ise hareket alanın fazla olmasını ve bebeğin rahat hareket etmesini sağlar.

23 Haftalık Hamilelikte Annenin Değişimi

23 haftalık hamilelikte bebeğinin davranışlarını yoğun hisseden annede değişimler hız kesmeden sürer.

  • Bu hafta önceki haftalara göre kilo alımı yavaş devam eder. Fakat 23 haftalık hamilelikte kilo alışları süreklilik kazanır. Bu nedenle kilo alışlarınızı takip etmeli ve dikkatli beslenmelisiniz. Daha fazla bilgi almak için hamilelikte beslenme kategorimizi inceleyebilirsiniz.
  • Hamileliliğin 20’li haftalarında hissedilen hamilelik krampları 23’üncü haftada da aynen devam eder. Kramplar genel hamilelik rahatsızlarından olsa da kimi annelerde yoğun yaşanır. Bu nedenle de rahatsızlığın önüne geçebilmek için kalsiyum ve magnezyum desteğinin alınması gerekir. Krampların oluşturduğu rahatsızlıkların önüne geçebilmek için ayrıca masaj da yaptırabilirsiniz.
  • 23 haftalık bebeğin hareketliliğini sadece siz değil karnınıza dokunan herkes hissedebilir. Kimi zaman annesinin karnına tekme atan bebeğin ayak şekilleri kimi zamanda annesinin karnında dolaşan bebeğin elleri dışarıdan görülür. Bu durum ise bebeğin içinde yer aldığı amniyon sıvısından kaynaklanır. Anne ise tüm bu hareketliliği çok yoğun hisseder.

Bir sonraki hafta hamilelik sürecinizde sizi nelerin beklediğini merak ediyorsanız 24 haftalık hamilelik başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.