close
close

Bu yazımızda, 28 haftalık hamilelikte neler yemelisiniz beslenme nasıl olmalıdır? Hamileliğin 28. haftasında bebek gelişimi nasıl olur? 28 haftalık hamilelikte bebek kilosu ve bebek boyu ne kadar artar? Hamileliğin 28. Haftasında bebek neler yapar? vb. gibi birçok konuda bilgi sahibi olacaksınız. Eğer hazırsanız 28 haftalık hamilelik başlıklı yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

28 Haftalık Hamilelik

28 Haftalık Hamilelik

28 haftalık hamilelik ile birlikte yedinci ayını tamamlayan bebek ve anne sekizinci aylarına giriş yaparlar. Bu hafta ise bebeğin anne karnındaki şekline marul benzetmesi yapılır.

Son üç aylık döneme, 28 haftalık hamilelik ile birlikte girilmesi aynı zamanda trimester dönemininde son dönemine girildiğini ifade eder. Anne karnında büyüyen bebek genişleyen rahmin içerisini de neredeyse doldurmuş olur.  Anne için ise varislerin ve şişkinliklerin başladığı bir dönem olur.

28 Haftalık Hamilelik Sürecinde Bebek Gelişimi

  • 28 haftalık hamilelikte bebek kilosu 900 gr ve üzerinde olurken 28 haftalık hamilelikte bebek boyu ise 38 cm uzunluğuna ulaşır.
  • Özelikle son haftalarda gözleri çok hızlı gelişen bebek bu hafta içerisinde anne karnının dışından gelen ışıkları dahi algılamaya başlar.
  • Beyin gelişimi içinse pek çok nöron gelişiminin meydana geldiğini söylemeliyiz.
  • 28’inci haftasında bebek dış dünyaya hazırlanmak için vücudunda yağ bağlamaya da başlar.
  • 28 haftalık hamilelikte kalbi dakikada 140 atış yapan bebeğin kalp atışları anne karnına yaklaşarak da dinlenebilir.
  • Bebeğin büyümesi hem rahmin hem de karın bölgesinin içindeki alanı darlaştırır.
  • Bebek için ayda bir kez gidilen doktor kontrollerinin iki haftada bir şeklinde arttırılması gerekir. Çünkü doğuma az bir süre kaldığı için bebeğin yakından gözlemlenmesi ve kontrol için test yapılması gerekir.
  • Bu hafta da hareketli yapısı devam eden bebeğin anne karnındaki duruşu da makat duruşudur.

28 Haftalık Hamilelikte Annede Meydana Gelen Değişimler

  • 28 haftalık hamilelikte annede meydana gelen değişimler tamamen bebeğin gelişimi ile doğru orantılı olmaktadır. Örneğin bebeğin anne karnındaki makat duruşundan dolayı annenin mesanesinde baskı oluşturarak idrara çıkma isteğini harekete geçirir. Bununla beraber karın ağrıları ve gerilmeler de anne tarafından hissedilir.
  • Bir diğer değişim veya rahatsızlık diyebileceğimiz unsur ise 28’inci haftada annelerin bacaklarında ödem toplanmasıdır. Ödem toplayan bölgelerde ise varislerin oluştuğu görülür. Varis oluşumunun bebeğin büyümesinden, hamilelikte artan hormonlardan ve alınan kilolardan meydana geldiğini söyleyebiliriz. Hamilelikten sonrasında ödemlerden kurtulmak için doğum sonrası ödem nasıl atılır başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
  • Rahim büyümesine ve mide küçülmesine bağlı olarak annede yaşanan bir diğer 28 haftalık hamilelik rahatsızlığı da mide yanmasıdır. Bu durumdan çok şikâyetçi olan anneler için porsiyonlarını küçülmelerini tavsiye ederiz.
  • Hamilelikte kilo alışları 28’inci hafta ile beraber son üç ayda hız kazanır. Bunun en büyük etkisi de metabolizmanın yavaşlamasıdır.
  • Hamileliğin ilk üç ayında yaşanan halsizlik, ikinci üç ayında etkisini kaybetmişti. Şimdi 28’inci haftasına giren annelerde ise ilk üç ayda görülen halsizlik son üç ay içerisinde tekrar geri gelir. Bu nedenle bu dönemlerinde annelerin bol bol dinlenmeleri, kendilerini yormamaları ve hafif hareketli egzersizler yapmaları tavsiye edilir. Diğer yandan çarpıntı, bayılma gibi belirtiler gösteren annelerin doktor kontrolüne gitmeleri de gereklidir.

Bir sonraki hafta hamilelik sürecinizde sizi nelerin beklediğini merak ediyorsanız 29 haftalık hamilelik başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.