close
close

Bu yazımızda neler var ?

Bu yazımızda, 29 haftalık hamilelikte neler yemelisiniz beslenme nasıl olmalıdır? Hamileliğin 29. haftasında bebek gelişimi nasıl olur? 29 haftalık hamilelikte bebek kilosu ve bebek boyu ne kadar artar? Hamileliğin 29. Haftasında bebek neler yapar? vb. gibi birçok konuda bilgi sahibi olacaksınız. Eğer hazırsanız 29 haftalık hamilelik başlıklı yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

29 Haftalık Hamilelik

29 Haftalık Hamilelik

Sekizinci ayında ilerleyen bebek ve anne 29 haftalık hamilelik ile birlikte doğuma daha da yaklaşmış durumdadırlar. Özellikle bebeğin anne karnındaki büyüklüğü su kabağı ile benzerlik gösterir.

İlk ayların alışma süreçleri hamileliğin ortası derken 29 haftalık hamilelik ile neredeyse doğuma hazır duruma gelinmiş olunuyor. Bebek gelişim göstererek, kendini dış dünyaya hızla hazırlarken, anne ise hamileliğin en çetin dönemlerini son aylarında yaşamaktadır. Bebek için ayrıca bu hafta ile birlikte gelişimin hızlandığını söyleyebiliriz.

29 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi

  • 29 haftalık hamilelikte bebeğin boyu 40 cm uzunluğa ulaşırken 29 haftalık hamilelikte bebek kilosu ise 1.1 kg ağırlığa ulaşmaktadır.
  • Beyin gelişimi çok hızlı ilerleyen bebek 29’uncu haftasında vücut ısısını ve de solunumunu beyin koordinatları ile kontrol edebilir.
  • Anne ile iletişimi her geçen hafta artan bebeğin bu hafta itibariyle, annesinin davranışlarından etkilendiğini söyleyebiliriz. Örneğin, annenin dinlenmesinden ya da yemek yemesinden sonra kazandığı enerji bebeğe de yansıyarak hareketliliğini arttırdığı gözlemlenmiştir.
  • Diğer yandan bebeğin çok aktif hareketliliğe sahip olduğu bu dönemde uyku saatleri dışında hareketsiz olması riskli bir durumdur ve acil doktor kontrolüne gidilmesi gerekir.
  • Ciğerler ise 29 haftalık hamilelik sürecinde gelişimine kaldığı yerden hızla devam eder. Fakat tek başına faaliyete geçmek içi hala yetersizdir.
  • Bebeğin rahim içinde büyümesi de hızla devam etmektedir.

29 Haftalık Hamilelikte Anne Değişimleri

  • 29 haftalık hamilelik süreci ile birlikte doğuma yaklaşan annenin rahatsızlıklarında da artışlar olur. Özellikle hamilelikle birlikte vücudu su toplayan annenin ellerinde ve ayaklarında şişlikler meydana gelir.
  • 29 haftalık hamileliğinde vücudu su toplayan annelerin ellerini yumruk dahi yapmakta zorlandığı gözlemlenmiştir. Kimi zaman şişen el parmakları sebebiyle de yüzüklerin çıkarılamadığı da olur.
  • Tüm bu şişkinlikler hamileliğin 29’uncu haftasında normaldir. Fakat şişkinlikler anne için günlük yaşantıda sorunlara yol açıyorsa doktor muayenesine görülmesi gerekir.
  • Bebeğin rahimdeki büyümesinden ve hamilelik kilolarındaki artışından dolayı annenin ağrıları ve kasılmaları olur. Bu durum da normal hamilelik sürecinin bir parçasıdır. Tavsiye niteliğinde de hamile anneler için bu dönemde bol kalsiyum ve magnezyum takviyesini öneririz. Aynı zamanda bitçi çayları ve egzersizler de annenin ağrılarını, kasılmalarını ve de gerilmelerini rahatlatabilir.
  • Hamileliğin kabızlık sorununa bağlı oluşan hemoroit rahatsızlığı da 29’uncu haftalarda kendini göstermeye devam eder. Bu rahatsızlığın önüne geçmek veya şiddetini azaltmak için yemek porsiyonlarınızı küçültebilir ya da daha hafif beslenme alışkanlığı edinebilirsiniz. Hamilelikte hangi yiyecekleri yerken dikkat etmeniz gerektiğini anlatan hamilelikte dikkat edilmesi gereken besinler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
  • 29 haftalık hamileliğin anneler için bir diğer etkisi de baş dönmeleridir. Hamile anneler gün içinde ani hareket ettiklerinde ya da ayağa kalktıklarında baş dönmesi yaşayabilirler. Baş dönmeleri ile birlikte göz kararmaları da oluşur. Tüm bu rahatsızlıkların önüne, dikkatli hareket ederek ve düzenli uyku saatleri uygulayarak geçebilirsiniz.

Bir sonraki hafta hamilelik sürecinizde sizi nelerin beklediğini merak ediyorsanız 30 haftalık hamilelik başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.