close
close

Bu yazımızda neler var?

Bu yazımızda, 31 haftalık hamilelikte neler yemelisiniz beslenme nasıl olmalıdır? Hamileliğin 31. haftasında bebek gelişimi nasıl olur? 31 haftalık hamilelikte bebek kilosu ve bebek boyu ne kadar artar? Hamileliğin 31. Haftasında bebek neler yapar? vb. gibi birçok konuda bilgi sahibi olacaksınız. Eğer hazırsanız 31 haftalık hamilelik başlıklı yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

31 Haftalık Hamilelik

31 Haftalık Hamilelik

31 haftalık hamilelikte anne ve bebeğin hem gelişimi devam eder hem de doğuma hazırlılıkları neredeyse tamamlanmış olur. Büyümesi ile anne karnında daha çok belirginleşen bebeğin ise büyüklüğü Hindistan Cevizi’ne benzetilir.

31 haftalık hamilelikte bebeğin gelişimi en büyük etkisini kemiklerde gösterir. Gelişimin anneye olan etkisi de kalsiyum eksiliğidir. Bu nedenle 31 haftalık hamilelikte hem bebeğin gelişimi için hem de annenin sağlı için kalsiyumun desteğine ihtiyaç vardır.

31 Haftalık Hamilelikte Bebeğin Gelişimi

  • Doğuma doğru hızla büyüyen bebeğin 31 haftalık hamilelikte kilosu 4.5 kg ağırlığında iken 31 haftalık hamilelikte bebek boyu ise 41 cm uzunluğunda olmaktadır. Kilo artışı devam ederken boyunun önceki haftaya göre sadece 1 cm uzadığı görülür.
  • Bebeğin rahim içerisindeki amniyon sıvısında da 31’uncu haftada artış olur. Artan sıvıyı tüketmeye devam eden bebek vücudunda sindirerek idrar yolu ile atılması için anneye iletir.
  • Bebeğin önceki haftalarda göz rengi oluşmaya başlamıştı. Ancak gözlerinin gerçek rengini doğumdan sonra alır. 31 haftalık hamilelikte de bebeğin göz pigmentleri gelişerek doğum sonraki aylarda göz renginin oluşmasına zemin hazırlar.
  • Beyin ve özellikle beyin dalgalarının gelişimi de hızlanır. Beyin gelişimine bağlı olarak bebek anne karnında başını sağa sola çevirebilir ve gözlerini kapatıp açabilir.
  • Bebeğin uzuvları neredeyse doğum sonrası boyutuna yaklaşmış durumdadır. Hatta bebeğin erken doğması durumunda dış dünyada yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olan yağ tabakası da oluşmuştur.
  • 31 haftalık hamilelikte bebeğin artan hareketliliği anneyi uykusundan dahi uyandırır.

31 Haftalık Hamilelikte Anne Değişimleri

  • 31 haftalık hamilelikte bebeğin büyümesine bağlı genişleyen anne karnında neredeyse göbek bağı görünmeyecek hale gelir. Bu dönemde anne karnının büyüklüğü 10 cm genişliğine kadar büyümüş olur.
  • Anne karnının genişlemesine bağlı olarak da deride çok büyük çatlaklar görülür. Oluşan çatlaklar ise annede kaşınmalara ve yanmalara sebep olur. Bu durumun önüne geçmek için pek çok krem ve yağ çeşidini kullanabilirsiniz. Ayrıca krem ve yağları kullanırken çatlakların oluştuğu yerlere masaj yaparak ağrılarınızı da hafifletebilirsiniz. Bu konuda daha fazla bilgi almak için hamilelikte kaşıntı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
  • 30 haftalık hamilelikte annelerin göğüslerinde süt bezleri gelişim gösterir. Bu gelişim ile birlikte göğüslerden kolostrum sıvısı gelir. Sıvının geldiğini ise anneler daha çok kıyafetlerindeki lekelenmelerden anlar. Lekelenmelerin sık yaşandığı durumlarda önlem almak içinse göğüs pedinin kullanılmasını tavsiye edilir. Diğer yandan her hamile anne için kolostrum sıvısı 31’inci haftada gelmeyebilir. Bu durum da endişe edilmesine gerek yoktur, diğer haftalarda da gelebilir.
  • Hamilelik kilolarına 31’inci haftada birkaç kilo daha eklenmesi beklenir. Kilo artışlarının yanında büyüyen bebek ve rahim annenin mesanesine daha da baskı yaparak sık sık tuvalet ihtiyacı oluşturur. Tamamen hamilelik sürecinin doğal etkisi olan bu durum için verilebilecek en iyi tavsiye dikkatli sıvı ve besin tüketimidir.

Bir sonraki hafta hamilelik sürecinizde sizi nelerin beklediğini merak ediyorsanız 32 haftalık hamilelik başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.