close
close

Bu yazımızda neler var ?

Bu yazımızda, 34 haftalık hamilelikte neler yemelisiniz beslenme nasıl olmalıdır? Hamileliğin 34. haftasında bebek gelişimi nasıl olur? 34 haftalık hamilelikte bebek kilosu ve bebek boyu ne kadar artar? Hamileliğin 34. Haftasında bebek neler yapar? vb. gibi birçok konuda bilgi sahibi olacaksınız. Eğer hazırsanız 34 haftalık hamilelik başlıklı yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

 

34 Haftalık Hamilelik

34 Haftalık Hamilelik

34 haftalık hamilelik ile birlikte doğuma son 6 haftanın kaldığını söyleyebiliriz.  Kendini dış dünyaya hazırlayan bebek anne karnındaki büyüklüğü ile adeta bir kavun boyutunda olur.

34 haftalık hamilelikte bebeğin hazırlıkları neredeyse tamamlanmak üzere iken annenin de çok stresli olduğu doğuma yaklaşama dönemi başlar. Bebeğin doğumdan sonra hayatını devam ettirmek için ihtiyacı olan pek çok organı da gelişimi tamamlamış duruma gelir. Daha önceki haftalarda gelişimi parça parça ilerleyen ama tam anlamıyla görevini yerine getiremeyen ciğerler de 34 haftalık hamilelikte oluşumunu neredeyse bitirmek üzeredir. Özellikle akciğerlerin içerisinde aktif görev alan Surfaktan da oluşumunu tamamlar. Surfaktan, akciğerlerin havalanmasına yardımcı olan alveollerin içerisinde kalan havayı boşaltan bir maddedir. Böylelikle akciğer içi duvarlar da birbirine yapışmaz. Tüm bu hareketlenme de 34 haftalık hamileliğin doğuma ne kadar yaklaştığını gösterir.

34 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi

  • 34 haftalık hamilelikte bebeğin boyu ve kilosu dış dünyada kendini temsil edebilecek bir yapıya ulaşmış olur. Özellikle bu dönemde erken doğan bebekler boyutları itibariyle çok fazla zorlanmazlar. Bebek boy kilo hesaplamalarına göre, 34 haftalık hamilelikte bebek kilosu 2 kg olurken 34 haftalık hamilelikte bebek boyu ise 45 cm uzunluğa erişir.
  • Son haftalarda bebeğin çok hızlı kilo aldığı görülür bu durum da bebeğin sertleşen ve gelişen kemiklerinin ağırlığından da kaynaklanmaktadır. Hatırlatmakta fayda var ki bebeğin sadece kafatası kemikleri hamilelik döneminde sertleşmez. Doğumda kolaylık olması için kıkırdak yapıda kalır ama diğer tüm kemik yapıları sertlik kazanır.
  • Cildindeki deri kalınlaşarak rengi hafif bir pembelilik halinde olur. Cildinin altında gelişen Verniks tabakası da kalınlaşarak vücut ısısını dengelemektedir. Aynı zamanda bebeğin cildini koruyan Verniks tabakası krem yapılı bir yağ tabakasıdır.
  • Hamilelik tüyleri olan Lanugo tüyleri önceki haftalarda bebeğin yüz bölgesinden dökülmüştü. 34 haftalık hamilelikte ise saçlarında olan bu tüylerin döküldüğünü söyleyebiliriz.
  • Plasenta ise bebeğin dış dünyada zorlanmaması için antikor üretmeye bu hafta da devam eder.
  • Bebek, doğum öncesi alması gerek pozisyonu da 34’üncü haftasında almaya başlar.
  • Bebeğin tırnak oluşumu da önceki haftalarda başlamıştı bu hafta ise tırnak uzunluğu belli bir noktaya kadar ilerlemiş olur.
  • Erkek bebeklerin testisleri torbaya inmeye başlamıştı, 34 haftalık hamilelikte testislerin torbada olduğunu doktorunuz ultrason görüntülerinde görebilir.

34 Haftalık Hamilelikte Anne Değişimleri

  • 34 haftalık hamilelikte önceki haftalarda yaşanan tuvalete çıkma sıklığı ve çatlaklara bağlı ağrılar kaldığı yerden artarak devam etmektedir. Diğer yandan ağırlaşan annenin hareket kısıtlılığı da bu hafta denge kurmakta zorlanarak devam eder. Bu dönemde annenin çok fazla gayret sarf ettiği de gözlemlenir.
  • Artan ve değişen hormon seviyeleri de 34 haftalık hamilelikte annelerin gözlerinde bulanık görmeler meydana getirir. Annenin son haftalarında göz pınarlarında kuruluk oluşur, bu durum da bulanık görmeyi ve göz kuruluğunu tetikler.