close
close

Bu yazımızda neler var?

Bu yazımızda, 36 haftalık hamilelikte neler yemelisiniz beslenme nasıl olmalıdır? Hamileliğin 36. haftasında bebek gelişimi nasıl olur? 36 haftalık hamilelikte bebek kilosu ve bebek boyu ne kadar artar? Hamileliğin 36. Haftasında bebek neler yapar? vb. gibi birçok konuda bilgi sahibi olacaksınız. Eğer hazırsanız 36 haftalık hamilelik başlıklı yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

36 Haftalık Hamilelik

36 Haftalık Hamilelik

36 haftalık hamilelik ile birlikte bebek ve anne sekizinci ayını tamamlayarak son ayına hazırlık yaparlar. Özellikle bu hafta bebeğin anne karnındaki uzunluğuna benzerlik bakımından pırasa boyutu örnek verilir.

36 haftalık hamilelik doğum için son bir ay yani dört hafta kaldığını duyuran ve de anneyi heyecanlandıran bir haftadır. Elbet bu süreçler genellikle normal doğum için verilen sürelerdir. Bebeğinizi dünyaya getirmeniz için gerekli olan doğum yöntemi sezaryen ise bu süreçlerde değişimler olur. 36’ıncı haftasında hamileliğinin sonlanmasına adım adım yaklaşan annenin yanında bebek de dış dünyaya gelmek için pozisyon alır. Hatta hemen doğum olacakmış gibi doğum kanalına girmeye de hazırdır. Doğum kanalına girmesi ile ilgili daha çok bilgiyi bebeğin doğum kanalına girmesi başlıklı yazımızı okuyarak edinebilirsiniz.

 36 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi

  • 36 haftalık hamilelikte bebek boy kilo hesaplamalarına göre belli oranlarda ele avuca gelecek şekilde olur. Öyle ki, bu hafta bebeğinizin kilosu 2.7 kg ağırlığında olurken boyu ise 47 cm uzunluğunda olur.
  • Yüz kasarlı da gelişen bebeğin özellikle yanaklarında yer alan yağlar ve emme kasları da gelişerek yüzünü daha dolgun bir hale getirir.
  • Çok hareketli bir yapısı olmakla birlikte rahim içinde kısıtlı alanı olduğu için tam anlamıyla hareketlerini yapamaz. Fakat bebeğin gerilmeleri ile elleri ve de ayakları anne karnının yüzeyinde belirgin görülmeye başlar.
  • Bebek bu hafta, kafasının aşağıda olduğu doğum kanalına girmeye hazırlandığı doğum pozisyonunu alır.
  • Önceki haftalarda gelişen sindirim sistemi ise bebeğin doğumdan sonra alacağı anne sütünün sindirilmesi için de hazır bir haldedir.
  • Kas gelişimi o kadar hızlanır ki bebek artık rahatlıkla parmaklarını emebilir. Diğer yandan doğumdan sonraki ilk öğünü tüketmesini sağlayacak soluma ve yutma hareketleri de sindirim için hazırdır.
  • Yine önceki haftalarda gelişen ciğerler, 36 haftalık hamilelikle birlikte bebeğin dış dünyada nefes alması için hazır durumundadırlar.

36 Haftalık Hamilelikte Anne Değişimleri

  • 36 haftalık hamilelik annenin karnındaki sıkışmaların yaşandığı son haftadır. Çünkü 36’ıncı haftadan sonra bebek aşağıya doğru inerek anneyi rahatlatmaya başlayacaktır. Fakat bu hafta içerisinde rahim ve bebek büyüklüğü annenin diyaframında, akciğerlerinde, midesinde sıkışmaları devam ettirir. Bu nedenle de kaburga ağrıları da devam eder.
  • Diğer haftalardan gelen mide yanması 36 haftalık hamilelik süreci ile aynı zamanda mide gazı rahatsızlığını da meydana getirir. Tüm bunlar hamilelik sürecinde olan ve geçici rahatsızlıklardır. Doğumun yaklaşmasına bağlayarak endişe etmeye gerek yoktur. Özellikle bu rahatsızlıkları hafifletmek ve de midenizi rahatlatmak için küçük porsiyonlu yemekler tüketebilir ve yemeklerinizi yavaşça yiyebilirsiniz.
  • 36 haftalık hamilelikte meydana gelen bir diğer mide rahatsızlığı da kabızlıktır. Daha doğrusu kabızlık ve hemoroit rahatsızlıkları hamilelikte neredeyse tüm haftalarda etkili olur. Bu rahatsızlığa alışamayan ve kendini çok kötü hisseden hamile annelerin doktor kontrolüne gitmesi tavsiye edilir.