close
close

Bu yazımızda neler var?

Bu yazımızda, 37 haftalık hamilelikte neler yemelisiniz beslenme nasıl olmalıdır? Hamileliğin 37. haftasında bebek gelişimi nasıl olur? 37 haftalık hamilelikte bebek kilosu ve bebek boyu ne kadar artar? Hamileliğin 37. Haftasında bebek neler yapar? vb. gibi birçok konuda bilgi sahibi olacaksınız. Eğer hazırsanız 37 haftalık hamilelik başlıklı yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

37 Haftalık Hamilelik

37 Haftalık Hamilelik

37 haftalık hamilelik ile birlikte anne ve bebek hamileliğin son ayına giriş yaparlar. Öyle ki bebeğin anne karnındaki büyüklüğüne ise yaban pancarı benzetmesi yapılır.

37 haftalık hamilelik hem bebeğin gelişiminin neredeyse tamamlandığını hem de doğumun çok yaklaştığının habercisidir. Hatta bu dönemlerde erken doğum oranı çok sık yaşanır. Her ne kadar bebeğin gelişimi 37’inci haftada tamamlamış olsa da büyümesi devam eder. Ve sağlıklı bir hayat sürdürebilmesi için 1 ay daha anne karnında kalması en makbul olanıdır. 

37 Haftalık Hamileliği Anne Üzerindeki Etkisi

  • 37 haftalık hamilelikte bebeğin aşağıya doğru kayması annenin diyaframına, midesine, akciğerlerine ve kaburgalarına yaptığı baskıyı azaltır. Özellikle önceki haftalarda akciğerlerine ve diyaframına yapılan baskının gitmiş olması annenin çok daha rahat nefes almasını sağlar.
  • Fakat diğer yandan aşağıya doğru ilerleyen bebek bu defa annenin leğen kemiğine baskı uygular. Bu baskı ise annenin 37’inci haftasında kasık ve de sırt ağrılarının artmasını tetikler.
  • Doğumun yaklaşması ile birlikte bebeğin plasenta içerisinde olan amniyon sıvısında da azalma olur. Bu azalmalar ise anneden vajina akıntısı olarak gelir. Bu nedenle 37 haftalık hamilelikte vajina akıntılarından korkmamak gerekir.
  • 37 haftalık hamilelikte vajina akıntısının bir diğer önemli görevi ise erken doğum habercisi olmasıdır. Yani bu hafta içerisinde vajina akıntınızda kan görmeniz 1 veya 2 gün içinde erken doğum yapabileceğinizi gösterir.
  • 37 haftalık hamileliğin anne üzerindeki etkilerinden biri de göğüslerin şişmesidir. Hem süt bezlerinden hem de hormonsal sebeplerden dolayı annelerin göğüslerinde büyümeler olur. Normal hamilelik sürecinin etkisi olsa da bazı hamile annelerin göğüslerinde acı yaşatır.
  • Diğer haftalarda olduğu gibi bu haftada da mide rahatsızlıkları devam eder. Bunun için beslenmesine dikkat eden annelerin özellikle günde 2 litre su içmeleri ve küçük porsiyon tüketmeleri tavsiye edilir.

37 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi

  • 37 haftalık hamilelikte gelişimi neredeyse tamamlanan bebeğin büyümesi devam eder. Büyüklüğünü temsil etmek için, bebek boy kilo hesaplamalarına göre boyunun 48cm uzunlukta, kilosunun da 2.8 kg ağırlıkta olduğunu söyleyebiliriz.
  • Daha önceki haftalarda Fetal pozisyonunda olan bebek bu hafta içerisinde tam olarak doğum pozisyonunu almıştır.
  • Annenin rahmini yukarıda tutarak pek çok üst organına baskı yapan bebek 37’inci haftada aşağıya doğru kayarak karın alt organlarına baskı yapar.
  • Sindirim sistemi organlarının gelişimi tamamlanan bebek, bu hafta dışkısını dışarı çıkarabiliyor. Hatta bebeğinizin ilk dışkısı tüm hamilelik boyunca biriken dışkıdır. Aynı zamanda dışkılardan oluşan bu atıklara Mekonyum adı verilir.
  • 37 haftalık hamilelik ile birlikte bebeğinizin Languo tüyleri (ilk tüyleri)de neredeyse tamamen dökülmüş olur.
  • Sindirim sistemi tamamlanmış olsa da bağışıklık sistemi gelişimine hala devam etmektedir. Plasentanın sunduğu antikorlar bağışıklı sistemini destekler. Doğumdan sonra da anne sütü bu gelişimi destekleyecektir.