close
close

Bu yazımızda neler var?

Bu yazımızda, 4 haftalık hamilelikte neler olur?  4 haftalık hamilelikte bebek ne kadar olur?  4 haftalık hamilelikte beslenme nasıl olmalıdır? vb. gibi birçok konuda bilgi sahibi olacaksınız. Eğer hazırsanız 4 haftalık hamilelik başlıklı yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

4 Haftalık Hamilelik

4 Haftalık Hamilelik

Sevgili anne adayı, tam da annelerimizin gebeliğini fark ettiği dönem hamileliğinin 4. haftasında gerçekleşir. İçinde bulunan yaşam hızlı bir şekilde büyüyor. 4 haftalık hamilelikte bebeğin tam da bir patates tohumu büyüklüğünde.

Hamileliğin 4.haftasında anne adayının hamileliğini fark etmesi için bazı belirtiler baş gösterir. Bu belirtiler sizin hamilelik şüphesi duymanıza sebep olacak belirtilerdendir:

  • İlk ve en büyük belirti adet gecikmesidir.
  • Bu haftalarda göğüslerinizde belirgin derecede hassaslık oluşmaya başlar, meme uçlarınız koyulaşır.
  • Yoğun bulantılar ve sabah kusmaları görülür. Bazı yiyecekleri görmek bile sizi rahatsız edebilir.
  • Yerleşme kanamasını bu dönemde de yaşayabilirsiniz.

Bazı anne adayları yerleşme kanaması ile adet görmeyi karıştırmaktadır. Hâlbuki arada belirgin bir fark vardır. Yerleşme kanaması açık pembe şeklinde çok az miktarda olan bir kanamadır.

Hamilelikte 4.haftada gebeliğiniz tam anlamı ile oluşmuştur. Bu dönemde içinizdeki hücre tomurcuğunuz ikiye bölünür ve bu sayede plasenta ve embriyo oluşur. Embriyonuz henüz çok küçüktür. Boyutu yaklaşık bir patates tohumu kadar yani 2 mm civarındadır.

Sadece mikroskop sayesinde görülebilir. Ancak hafta hafta hızla büyümektedir. Bunun yanında bebeğiniz için yaşam alanı olan plasenta da onunla birlikte oluşur ve gelişmeye başlar.

Bu hafta içerisinde anne adayı hamile olduğunu testlerle öğrenebilir. Hamilelik ultrason yardımı ile de fark edilebilir ancak bebeği henüz ultrason yardımı ile görmek mümkün değildir.

4 Haftalık Hamilelikte Anne Adayının Beslenmesi

Hamileliğin de verdiği heyecanla 2 kişilik yemeye başlamanıza gerek yok. Özellikle ilk haftalar, yeni bir döneme girmenin heyecanıyla, beslenme de dengesizliklerin, ani değişimlerin ve artışların yaşanmasına gerek yok. Bilimsel olarak yapılan araştırmalar hamileliğin ilk aylarında günlük  fazladan alınacak 300-400 kalorinin bebeğin gelişimi için yeterli olduğunu gösteriyor. Ayrıca doktorunuz muhtemelen bebeğinizin ve sizin sağlıklı gelişiminiz için folik asit alınması gerektiğini söyleyecektir. Ayrıca bu dönemde dengeli beslenmeye dikkat etmeniz  ve B12 ve demir içeren gıdalara da ağırlık vermeniz önemli. Hamilelikte ideal kilonuz için hamilelikte kilo alımı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

4 Haftalık Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anne adaylarının gebelik döneminde en çok merak duydukları konulardan birisi de cinsel yaşamları olmaktadır. Uzmanların söylemlerine göre gebeliğin son 4 haftasına girilene kadar cinsel ilişkiye girilebilir. Hamileliğin başlangıcından ilerleyen zamanlarına kadar anne adaylarında genel olarak cinsel arzunun arttığı gözlemlenir. Son ayında büyüyen rahmin ve genel olarak değişen vücut ağırlığının ve verdiği ağrılar görülür. Bu yüzden anne adayında cinsel ilişkiye karşı isteksizlik görülebilir ve ilişki anne adayına acı verebilir. Bu konuda daha fazla bilgi almak için hamilelikte cinsel ilişki başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

4.haftadaki hamilelik döneminde anne adayı hamileliğinin farkına vardığı andan itibaren bir kadın doğum uzmanından randevu almalıdır. Artık gebelik yaşamına ayak uydurmaya başlamalıdır. Yiyeceklerine, giyeceklerine ve günlük aktivitelerine artık gebeliğine göre karar vermelidir. Bu dönemi sık sık dinlenme, sakin kalma ve dengeli beslenme ile geçirmelidir.