close
close

Bu yazımızda neler var?

Bu yazımızda, Hamileliğin 7. Haftasında belirtiler nelerdir? Hamileliğin 7. haftasında bebek gelişimi nasıl olur? 7 haftalık hamilelikte anne kilosu ne kadar artar? Hamileliğin 7. Haftasında bebek neler yapar? vb. gibi birçok konuda bilgi sahibi olacaksınız. Eğer hazırsanız 7 haftalık hamilelik başlıklı yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

7 Haftalık Hamilelik

7 Haftalık Hamilelik

Hamileliğinizin hızla ilerlemeye devam ettiği ilk üç aylık dönemde bebeğiniz de aynı hızda gelişmeye devam eder. 7 haftalık hamilelik döneminde bebeğiniz bir yaban mersini boyutuna ulaşmış olur.

Vücudunuzda daha belirgin hale gelen hamilelik değişimleri ile bebeğinizin büyüdüğünü de hissetmeye başlayabilirsiniz. Bu dönemde yapılan ultrason muayenelerinde bebeğinizin başı ve kalçası arasındaki mesafe ölçülerek tahmini gebe kalma zamanınız belirlenebilmektedir. Bu hesaplama ile bebeğinizi kucağınıza alacağınız tahmini tarihi de bulabilmek mümkündür. 

7 Haftalık Hamilelikte Bebeğin Gelişimi

Vücudunuz hamileliğe hızla adapte olurken anne karnındaki 7 haftalık bebek gelişimi de bir önceki haftaya göre çok daha farklı bir boyuta ulaşmış olur.

Bu hafta bebeğin yüzü şekillenmeye başlar. Burun, ağız ve göz gelişimi fark edilebilir hale gelir.

Ultrasonda C şeklinde görülen embriyonun baş ve kuyruk çıkıntısı çok daha belirgindir. Kafası vücut kısmından çok daha büyüktür, çünkü bebeğinizin beyni ve sinir sistemi hızla gelişmeye devam etmektedir.

Sindirim ve solunum işlevleri gelişmeye devam etmektedir, 7. haftada bebeğin solunum yolları oluşmaya başlar.

Böbrekler bu hafta kalıcı olarak oluşur ve gelişmeye devam eder, ilerleyen haftalarda vücuttaki atık yönetiminden sorumlu olacaklardır. 

Bağırsakları gelişmeye başlar ve apandisiti oluşur.

Kol ve bacak çıkıntıları, omuz, bacak ve diz bölümleri, parmakları oluşmaya başlar ve yavaş yavaş şekillenir. Bu haftada bebeğinizin kolları palet görünümündedir, bacakları ise birer tomurcuk şeklini almıştır.

Kas ve lifler, kılcal damarlar oluşmaya ve şekillenmeye devam eder.

7 Haftalık Hamilelikte Bedeninizdeki Değişimler 

Hamilelik döneminizde her hafta farklı fiziksel değişimler yaşayacaksınız. Özellikle hamileliğin ilk dönemlerinde bu değişim ve belirtiler giderek şiddetlenecektir. 7 haftalık hamilelik belirtileri arasında en çok dikkat çekeni normalden çok daha sık tuvalete çıkma ihtiyacı hissetmeniz olacak. Bunun nedeni kan hacminizin yükselmesi ve böbreklerinizde süzülen sıvı miktarının artmasıdır.

7. haftada rahminiz normal halinden 2 kat daha büyük hale geliyor bu da mesaneye baskı yaparak daha sık tuvalete çıkmanıza sebep olmaktadır. Kabızlık yaşamanız normal bir durumdur, bol bol sıvı tüketmeniz gereklidir. Hamilelikte sıvı tüketmenin ne kadar önemli olduğu hakkında bilgi almak için hamilelikte su içmenin faydaları başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Sabah bulantılarınız da çok daha şiddetli hale gelerek yemeklerden tiksinme hissi yemek yemenizi zorlaştırabilir. Mide bulantısı genellikle ilk üç ay sonrasında geçer ancak bazı kadınlar da bu süre biraz daha uzun olabilmektedir.

Hamilelik 7. haftaya ilerlediğinde bağışıklık sisteminiz vücudunuzda bir bebeğin varlığını kabullenerek hem anneyi hem de bebeği korumaya adapte oluyor. Bu haftadan itibaren beslenmenize daha da dikkat ederek bağışıklık sisteminizi doğal yollarla kuvvetlendirmelisiniz. Bu dönemde avokado yemenizi öneririz. Avokadonun hamile anneler üzerindeki olumlu etkilerini öğrenmek için kadınlar neden avokado tüketmelidir başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bu haftada 1-2 kilo alıp verme gibi değişiklikler yaşayabilirsiniz ancak hamilelik dışarıdan belli hale gelmez.

Hormonal değişimlerle vajinal akıntılar devam eder, yüzünüzde sivilceler çıkmaya başlayabilir. Meme hassasiyetinde azalma olabilir ancak doluluk hissi devam eder.

Halsizlik ve huzursuzluk hali devam edebilir, yoga ve meditasyon bu konularda yardımcı olabilir. Evde  nasıl egzersiz ve yoga yapacağınıza dair tüm bilgiler ve hangi ayda hangi egzersizleri yapmanız gerektiğini açıklayan hamilelikte aylara göre yapılabilecek egzersizler başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.