7 Aralık 2020
476
Bu yazımızda, Hamilelikte depresyon, Hamilelikte sinirlilik, Gebelikte ay ay ruh hali gibi konularda bilgi sahibi olacaksınız. Eğer hazırsanız hamilelik psikolojisi nasıl olur başlıklı yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

Hamilelik Psikolojisi Nasıl Olur?
Hamilelik kadınların en çok mutlu olduğu zamanlardan biridir. Ama bu dönemlerde kadınlarda bazı duygu değişiklikleri görülebilir. Bu dönemlerde kadınlarda kaygı, stres ve üzüntü durumları oluşur. Yapılan bazı araştırmalarda kadınların bir kısmında depresyon belirtileri görülebilir. Bu belirtiler hamilelik psikolojisi durumunu etkileyen faktörler arasındadır. Hamilelik döneminde yaşanan depresyon durumu hormonlara bağlı oluşan bir dengesizlik olarak bilindiği için bazı durumlarda tanı koyulmaz. Bu durum hem anne hem de bebek için sağlıklı bir durum değildir. Hamilelikte yaşanan bu durumlar tespit edilerek, tedavi sürecinin hızlı bir şekilde başlatılması gerekir.
Hamilelikte Depresyon
Hamilelikte depresyon klinik bir sağlık sorunudur. Yaşanan duygusal olan bozukluklar beyin içerisinde etki oluşturur. Hamilelik döneminde yaşanan depresyon durumları beyinde yer alan kimyasalların değişmesine sebebiyet verir. Yaşanan kimyasal değişmeler sonrasında, hamilelikte depresyon yaşanmasına sebep olur. Hamilelikte yaşanan depresyon durumu, normal depresyon gibi önemli bir sağlık sorunudur. Tanı konularak, tedavi sürecinin başlatılması ve hamile kadınlara destek tedavilerinin süreç tamamlanana kadar yapılması gerekir. Hamilelik döneminde yaşanan depresyon durumu duygusal bozukluk olarak bilinir. Hamilelik döneminde bu durumun yaşanması beklenmeyen bir sonuç değildir. Hormonsal değişiklikler sebebiyle yaşanan bu sürece kesin bir tanı koyulması mümkün olmaz.
Hamilelikte Sinirlilik
Hamilelik döneminde kadınlar hem fiziksel hem de psikolojik olarak zorlu bir süreç geçirir. Vücut olarak kadınların bir değişime girmesi psikolojiyi de direk olarak etkiler. Hamilelik döneminin ilk 3 ayı hamile kadınlar için zorlu bir süreçtir. Hamilelikte sinirlilik durumu psikolojik olarak oluşan bir durumdur. Anne adayları anlık olarak değişen duygular içerisine girebilir. Bazı durumlarda çok sinirli bazı durumlarda ise çok duygusal olabilir. Bu durumlar vücudun değişme süreciyle alakalıdır. Hamile kadınlar anlık olarak duygu değişikliği yaşayabilir. Hamile kadınların bu durumlarda psikolojisi bozulduğu için, ailesinin destek vermesiyle veya gerekli görüldüğü takdirde profesyonel bir yardım alarak bu durumu kolay bir şekilde atlatabilir.
İlk Aylarda Hamilelik Psikolojisi
Hamilelik döneminin ilk zamanlarında anne adayları duygusal değişiklikler yaşayabilir. Hamileliğin ilk üç ayı çok önemlidir. İlk aylarda hamilelik psikolojisi, kaygı ve endişe yaşanmasıyla birlikte anne adaylarını çok zorlayan bir süreçtir. Hamile kadınlar ilk zamanlarda hamilelik hakkında farklı düşüncelere girerek psikolojik anlamda etkilenebilir. Doğumu nasıl yapacağını, bebeğin sağlığının nasıl olacağını ve bebeğe nasıl bakacağını düşündüğü durumlarda psikolojik olarak etkilenir. Hamile kadınlar ilk dönemlerde her zaman farklı düşüncelere girerek, bu durumu derinden yaşar. Fakat hamilelik dönemi ilerledikçe ve hormonların düzenli bir hale gelmesiyle birlikte bu durumlar etkisini kaybeder.
Hamilelikte Bebeğe Zarar Veren Faktörler
Hamilelik döneminde kadınların yapacağı sağlıklı kararlar, bebeğin sağlığını da aynı oranda etkiler. Yaşanabilecek bazı olumsuz durumlarda bebeğin sağlığı olumsuz anlamda etkilenebilir. Kadınların bu dönemlerde sağlığıyla alakalı vereceği kararlar, bebeğin sağlığını doğru orantılı bir şekilde etkileyecektir. Bilinçli olarak hareket edip, gerekli görüldüğü durumlarda gebelik desteği alınabilir. Hamilelikte bebeğe zarar veren faktörler;
- Sigara kullanımı
- Kafein seviyesini yükseltmemek
- Yoğun hava kirliliği
- Bilinçsiz ilaç kullanımı
- Sağlıklı beslenmemek
- Yasaklı Madde kullanımı
- Alkol Kullanımı
- Röntgen filmi
- Yorucu işler yapmak
- Sürekli ayakta durmak
- Sauna gibi rahatsız edici ortamlarda bulunmak
Hamilelikte Olumsuz Düşünceler
Hamilelik zamanı kadınlar çok heyecanlı ve duygusal bir süreç geçirir. Fiziksel değişimle beraber kadınlarda psikolojik değişimlerde görülür. Bu süreçle beraber anne adayları duygusal bir yapıya sahip olabilir. Fakat bazı dönemlerde de bu duruma ters bir şekilde olumsuz tepkilerde verebilir. Anne adaylarının hamilelik sürecinde fiziksel değişime uğrar. Bu fiziksel değişim sürecinde hareketler kısıtlanır ve uyku düzenleri bozulabilir. Kadınlar hamilelik döneminde içinde yaşadığı tüm duyguları öfkeyle dışarı yansıtabilir. Fiziksel değişikliğin oluşması sebebiyle, kendini çirkin ve bakımsız biri olarak görebilir. Hamilelikte olumsuz düşünceler, anne adaylarını psikolojik anlamda etkileyebilir. Bu süreçlerde aileden destek alınabilir.
Gebelikte Ay Ay Ruh Hali
Kadınlar hormonlarına bağlı olarak duygu değişiklikleri gösterebilir. Gebelikte ay ay ruh hali, kadınları hem fiziksel hem de psikolojik olarak çok etkiliyor. Yaşanan ruh hallerinin aylara göre belirtileri aşağıdaki gibi görülür.
Hamileliğin ilk üç ayı;
- Hamile olduğuna kendisini inandıramaz ve bu durum bebeğin kalp atışını duyana kadardır.
- Bebeğin kalp atışı duyulduğunda endişeler artmaya başlar.
Hamileliğin ikinci üç ayı;
- Anneler daha sakin bir hamilelik süreci geçirir.
- Bu dönemlerde yaşanan hamilelik belirtileri seyrekleştiği için, anne adayları daha sakin kalabiliyor.
- Bu zamanlarda yaşanan en büyük etki, anne karnında hissedilen bebeğin hareketleridir.
Hamileliğin son üç ayı;
- Hamile kadınların heyecanlı bekleyişi başlıyor. Doğum yaklaştıkça yaşanan korku ve heyecan anne adayını olumsuz şekilde etkileyebiliyor.
Hamilelikte Eş Desteği
Kadınlar hamilelik döneminde çok farklı duygular içerisine girebilir. Anlık olarak değişen duygular sebebiyle psikolojik anlamda sorunlar yaşayabilir. Hamileliğin her evresinde bu durumlar daha fazla kendini gösterir ve anne adayı için zor süreçler devam eder. Hamilelikte eş desteği çok önemlidir. Hamile bir kadın anlık duygusal değişiklikler yaşadığı için karşısındaki insandan ilgi bekler. Eşler bu durumlarda gerekli ilgiyi göstermelidir. Kadın hamilelik döneminde kendini hiçbir zaman yanlış hissetmemelidir. Sürekli kaygı ve endişe duyguları yaşayarak hamilelik döneminde psikolojik anlamda etkilenir. Eşler anne adayıyla yakından ilgilenerek, onların her zaman mutlu olmasını sağlamalıdır.
POPÜLER YAZILAR

9 Ocak 2021

15 Aralık 2020

10 Mart 2021

16 Ocak 2021

19 Mart 2021

13 Aralık 2020

23 Ocak 2021

9 Aralık 2020

4 Aralık 2020

21 Şubat 2021

18 Aralık 2020

24 Aralık 2020