11 Aralık 2020
486
Bu yazımızda neler var?
Bu yazımızda, Aylara göre hamilelik egzersizleri, Hamilelik yogası, Nefes egzersizleri vb. gibi birçok konuda bilgi sahibi olacaksınız. Eğer hazırsanız hamilelikte aylara göre yapılabilecek egzersizler başlıklı yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

Hamilelikte Aylara Göre Yapılabilecek Egzersizler
Hamilelikte spor yapmak faydalıdır ancak hamilelik ayınıza göre yapacağınız egzersizler farklılık göstermektedir.
İlk üç aylık hamilelik döneminde hafif tempolu yürüyüşler yapılabilir. Ayrıca sırt ve omurgayı güçlendirecek esneme tarzı egzersizlerle hamilelik yogası ve plates de ilk aylarda yapılabilecek sporlardandır. Haftada 3-5 gün hafif tempolu ve 30 dakikalık yürüyüşler yapılabilir.
3-6 aylık hamilelik döneminde yürüyüş, hafif tempolu egzersizler, plates ve yoga ile dikey bisiklet gibi sporlar yapılabilir. Ancak sırt üstü yatılarak yapılan sporlar bebeğe oksijen gitmesini engelleyeceğinden ve baskı uygulayacağından yapılmamalıdır. Bunların yerine yan yatarak veya oturma pozisyonunda yapılan egzersizler tercih edilmelidir.
6-9 aylık hamilelik döneminde anne karnı giderek büyür ve hamileliğin son evresidir. Bu dönemde bebeği korumak için sadece oturma pozisyonundaki hareketler yapılmalıdır. Yürüyüş ve plates egzersizlerine de devam edilebilir. .
Yüzme de hamileliğin tüm dönemlerinde yapılabilecek bir spordur. Ancak girilen havuzun temizlik ve hijyenine, denizde yüzülecekse gerekli tahlillerin yapılmış olmasına dikkat edilmelidir.
Hamilelikte Egzersiz Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Spor insanların psikolojik ve fiziksel sağlığı için en faydalı aktivitelerden birisidir. Hamilelik dönemi de anne adaylarının sağlıklarına en fazla dikkat etmeler gereken dönemlerden biri olduğu için hamilelik döneminde egzersizler yapmak oldukça yararlı olacaktır.
Anne adayı kendisine ne kadar dikkat ederse dünyaya getireceği bebeği de o kadar sağlıklı olacaktır. Spor yapmak da anne adayı için sağlıklı bir aktivitedir ancak dikkat edilmesi gerekilen hususlar mevcuttur.
Anne adayı spor yaparken ilk olarak hangi aktiviteleri yapabileceğini uzman bir doktora danışmalıdır. Kendisine ve bebeğe zararı dokunabilecek hareketlerden kaçınmalıdır. Örneğin yoga yaparken bazı hareketlerden kaçınmak gerekir. Yüzme havuzuna gidiliyorsa havuzun hijyenik olmasına ve kaygan zeminlerde bulunmamaya özen gösterilmelidir. Yürüyüş temposu anne adayının kendini yormayacağı şekilde ayarlanmalıdır. Nabız ve vücut ısısını artıracak egzersizlerden kaçınılmalıdır.
Egzersizlerin süresi günlük 30 dakikayı aşmamalıdır.
Hamilelik Yogası Nedir?
Hamilelik sürecinin ruhsal ve bedensel olarak en iyi şekilde geçmesini sağlayan hamilelik yogası konsantrasyon, doğru nefes alma ve doğru duruş temellerine dayanır. Bebek bekleyen anne adayının sağlığını korumasına yardımcı olan hamilelik yogası huzurlu bir hamilelik dönemi ve rahat bir normal doğum süreci yaşanmasında büyük yardımları olan bir spordur.
Hamilelik döneminde anne adayının vücudunda meydana gelen değişimlerin yanı sıra hormonal ve psikolojik olarak da pek çok değişiklikler olur. Hamilelik yogası anne adayını bedensel ve zihinsel olarak doğuma hazırlar, kolay bir doğuma yardımcı olur.
Yoga ile anne vücudundaki kan akışı düzenlenir bebeğe giden kan akışı artırılır ve bebeğin daha iyi beslenmesi sağlanır. Düzenli yoga vücutta oluşan ödem ve son aylarda karşılaşılan krampların azalmasına yardımcı olur.
Doğru nefes alma egzersizleri ile bebeğe giden oksijen artırılır, sabah bulantıları ve diğer zamanlarda oluşabilecek mide bulantılarının giderilmesine yardımcı olur.
POPÜLER YAZILAR

9 Ocak 2021

15 Aralık 2020

16 Ocak 2021

10 Mart 2021

19 Mart 2021

13 Aralık 2020

9 Aralık 2020

4 Aralık 2020

23 Ocak 2021

21 Şubat 2021

18 Aralık 2020

24 Aralık 2020