close
close

21 Ocak 2021

446

Bu yazımızda neler var?

Bu yazımızda,  Lotus doğumun yararları, Lotus doğum nasıl gerçekleşir? Lotus doğumun zararı var mı? vb. gibi birçok konuda bilgi sahibi olacaksınız. Eğer hazırsanız normal doğum kaçıncı haftada olur başlıklı yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

Lotus Doğum Nedir?

Lotus Doğum Nedir?

Anne adayları için doğum anı yaklaştıkça hangi doğum türünü tercih etmeleri gerektiği de büyüyen bir sorun haline gelir. Öyle ki geçmişe kıyasla günümüzde pek çok doğum çeşidi ve yöntemi vardır.  Önemli olan ise bu çeşitliliğin içinde anne adayının ve bebeğin hangisine uyum sağladığıdır. Tüm bunların yanında son zamanlarda dikkat çeken Lotus doğumu da popüler doğum tercihi listelerinde yer alır. Doğum tercihini lotus doğum yapmak isteyen ya da lotus doğumu hakkında bilgilendirilmek isteyen doğumu yaklaşmış anne adayları için bu yazımızı hazırladık. Diğer doğum yöntemleri hakkında bilgi almak için doğum yöntemleri kategorimizi incelemenizi tavsiye ederiz.

Öncelikle lotus doğum nedir, cevaplayacak olursak: Doğumu gelmiş bebeğin doğum anında göbek bağı olan kordonunun kesilmeden, anne karnından bebeğin ve de plasentasının beraber çıkarılmasıdır. Tercih edilen bu doğum yönteminde kordonun doğumdan 3 ile 10 gün sonra kendiliğinden düşmesi beklenir. Ayrıca bu bekleyişte plasentanın kokmaması için de gerekli korunma yöntemleri uygulanır.  Lotus doğumun amacı, bebeğin anne karnından plasenta ve de kordon ile birlikte doğmasını sağlamaktır. Lotus doğumunu tercih eden anne adaylarının bebekleri, doğurduktan sonra kordonları ve plasentaları ile birlikte 10 güne yakın beraber yaşar. 

Lotus Doğumunun Yararları Nelerdir?

  • Bebekler anne karnında plasentadan kan alırlar. Lotus doğum sayesinde plasenta ile beraber doğan bebekler ise ihtiyacı olan tüm kanı plansetadan sonuna kadar alabilirler. Böylece temin etmeleri gereken besinleri kök hücreler üzerinden yeterince alarak beslenmelerini tamamlarlar.
  • Doğum anında kesip atmak yerine bebeğin kendiliğinden göbek bağını düşürmesi, yeni doğan oluşunu dolu dolu yaşamasını sağlayacaktır.
  • Lotus doğum ile anne ve bebeğinin bağlanma süresi daha uzun olur ve geçişler daha rahat gerçekleşir. Bir diğer açıdan bu uzun süreç annenin lohusalığında da kendini toparlamasını sağlar.
  • Yeni doğan bebeklerin ortama alışma süreçlerinin kolay olması adına plasentalara bağlı kalmaları avantaj sağlar. Çünkü plasentaya bağlı kalan bebeğin daha az hareket etmesi ortamda kendini güvenli hissetmesi sağlar.
  • Aynı zamanda lotus doğum ile dünyaya gelen bebeklerin, kordonunun kesilmemesine bağlı olarak daha sakin ve huzurlu olduğu gözlemlenmiştir.

Lotus Doğumun Zararları Olur Mu?

Elbette yeni bir doğum yöntemi olan lotus doğumu için, bebeğe ya da anneye herhangi bir zararı olur mu, pek çok araştırmacının konusu oldu.  Anne karnından plasentası ve kordonu ile birlikte alınan bebeğin anneye hiçbir zararı bulunmamaktadır. Fakat bebeğe verdiği zararı da söylemek gerekir. Özellikle plasentanın anne karnında canlı bir doku olması, doğumdan sonra ise ölü bir dokuya dönmesi enfeksiyon oluşumunu hızlandırır.  Lotus doğumu tercih eden ailelerin bebeklerini sıkı takibe almaları ve oluşan en küçük enfeksiyon belirtisinde doktor kontrolü yapmaları gerekir.