22 Kasım 2020
1524
Bu yazımızda neler var?
Bu yazımızda, Süt parası nedir? Süt parasına nasıl başvurabilirim? Süt parasından kimler yararlanır? Süt parası başvuru şartları nelerdir? Süt parası ne kadar? Süt parasını nereden alabilirim? Süt paramın süresi geçmiş ne yapabilirim? vb. gibi birçok konuda bilgi sahibi olacaksınız. Eğer hazırsanız tüm annelere süt parası başlıklı yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

Tüm Annelere Süt Parası
Doğum yapan tüm annelere verilen süt parası devlet tarafından verilen doğum yardımlarından biridir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her anne, aile sosyal politikalar bakanlığının verdiği bu ödenekten yararlanabilir. Bu ödeneğe emzirme ödeneği de denmektedir. Ancak süt parası almak için bazı koşullar bulunmakta ve bu koşulları karşılıyor olmanız gerekmektedir.
Süt Parası Başvurusunu Nasıl Yaparım?
Süt parası başvurusunu yapmak için herhangi bir evrak doldurup ilgili kurumlara iletmenize gerek yoktur. Doğum yaptığınız hastane, doğum belgenizle birlikte birkaç evrak daha tamamlayarak ilgili kuruma başvurunuzu iletir. Eğer hastaneniz böyle bir başvuru da bulunmadı ise en yakın sgk kuruluşuna giderek süt parası müracaat dilekçesini doldurmanız gerekmektedir. Bebeğinizin doğum raporu, kimlik belgesini yanınıza almayı unutmayınız.
Süt Parasını Nasıl Alırım?
Süt parasını doğum parası ile karıştırmayalım. Doğum parası devlet tarafından her çocukta çocuk sayısı arttıkça verilen paradır. Süt parası ise farklıdır. Doğum parasında;
- Birinci çocuk için 300 TL
- İkinci çocuk için 400 TL
- Üçüncü çocuk için ise 600 TL
Ödenek verilmektedir. Bu ücretler yıllara göre değişmekle birlikte anne çalışan olsun ya da olmasın ödenir.
Süt parasında ise 2020 yılı içerisinde doğum yapmış olan annelere 202 TL olarak ödenmektedir. Anne devlet memuru, çalışan olsun ya da çalışan olmasın bu parayı alabilir. Ancak Süt parasını almak için;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Anne çalışmıyor ise eşinin sigortalı bir işte çalışıyor olması
- Anne çalışmıyor ise eşinin 4A ya da 4B’li çalışanlar listesinde olması yeterli olmaktadır.
- Bu ücret bir defalık ödenmektedir.
- İkiz bebekler için bu ücret farklılık göstermektedir.
- Süt parasından yararlanabilmek için bebeğin 2015 yılından sonra dünyaya gelmiş olması gerekmektedir.
Süt parası başvurunuz yapıldıktan sonra genellikle 2 ay içerisinde bu ödemeyi alırsınız. Ödemenizin son durumunu öğrenmek için e-devlete giriş yaparak süt parası araması yaparak son durumunuzu görebilirsiniz. Ödemenizi PTT kuruluşlarından tc kimlik numaranızla birlikte alabilirsiniz. Eğer hastane de doğum yapmadıysanız bebeğinizin kimlik bilgileri ve doğum belgesi ile birlikte başvurunuzu yapabilirsiniz.
Süt Parası Başvuru Şartları Nelerdir?
Doğum yaptığınızda siz veya eşiniz sigortalı bir çalışan değilse yine süt parası hakkından yararlanabilirsiniz. Ancak bunun için birkaç şart aranmaktadır. Bunlar;
- 4A’lı çalışanlar sigortalılar için bebeğin doğum tarihinden önce son 1 yıl içerisinde en az 120 gün boyunca sigortasının düzenli bir şekilde yatırılmış olması gerekmektedir.
- 4B’li çalışan sigortalılar için ise yine aynı şekilde bebeğin doğum tarihinden önce son 1 yıl içerisinde en az 120 gün boyunca sigortasının düzenli bir şekilde yatmış olması gerekir ve sgk’ya herhangi bir borcu olmaması gerekmektedir. Bu borçlara genel sağlık sigortası borçları da dahildir.
Süt Paramı Almadım?
Eğer doğum yaptınız ve süt paranızı almadıysanız. Ptt kurumuna gittiğinizde bu paranın daha önce geldiğini ve şu anda sistemde gözükmediğini söylüyorsa, ya da e devletten başvuru sonucunuzu sorguladığınızda günü geçmiş gibi bir ibare ile karşılaşıyorsanız. Mutlaka bir bebeğin doğum raporu ve kimliği ile size en yakın sgk kurumuna giderek detaylı bilgi almanızı öneririz. Ayrıca anne sütünün mucizesini öğrenmek için 0-6 aylık bebek beslenmesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
POPÜLER YAZILAR

9 Ocak 2021

15 Aralık 2020

10 Mart 2021

16 Ocak 2021

19 Mart 2021

13 Aralık 2020

9 Aralık 2020

23 Ocak 2021

4 Aralık 2020

21 Şubat 2021

18 Aralık 2020

24 Aralık 2020